Barack Obama amerikai elnök nem lesz képes elnökségének vége előtt aláíratni Európával a TTIP szerződését, mert az Európai Unió számos országában zajló tömegdemonstrációk miatt meghátrálnak a TTIP-et támogató kormányok.

Notisz Mariasz görög EP-képviselő szerint a Greenpeace akciója, amivel nyilvánosságra hozták a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség éveken át titokban tartott szerződését, Európa-szerte új löketet adott a TTIP elleni kritikáknak, és új lendületet adott a Nyugat-Európában zajló tömegdemonstrációknak. Mariasz szerint az európai vezetők megrettentek a nyilvánosságtól, emiatt Barack Obama elnökségének vége előtt már biztosan nem fogják aláírni az egyezményt.

“Miután a Greenpeace nyilvánosságra hozta a titkos TTIP-dokumentumokat, az emberek rájöttek, valójában miről is szól a TTIP; megsemmisíti az európai mezőgazdaságot, megfertőzi Európát a génmódosított növényekkel, és lehetővé teszi az amerikai vállalatoknak, hogy csődbe taszítsák a kis- és középvállalkozásokat, a kormányokból pedig még nagyobb összegeket pereljenek ki, mint amit a piac-szerzéssel nyernek.”

Mariasz hozzátette, hogy a TTIP jelenlegi szerződésterve semmibe veszi az európai munkajogi szabályozást, fenyegetést jelent a környezet számára, és fennhatóságot biztosít a multinacionális vállalatok számára a tagállamok felett.

“Eddig is láttunk óriási tüntetéseket, de nem ilyen hatalmasra duzzadt, kiterjedt tiltakozást, mint ami most zajlik. Görögországban, Franciaországban és Németországban egyre nagyobb tömegeket mozgósít a TTIP elleni tiltakozás, mióta a Greenpeace nyilvánosságra hozta a titkos dokumentumokat.”

A képviselő elmondása szerint ez a tömeges tiltakozás eleve lehetetlenné teszi, hogy még Obama elnökségének vége előtt aláírják a TTIP szerződését, mert az európai kormányok félnek attól, hogy ez a bukásukat okozhatja. “Pozitív kilátásaink vannak egy összeurópai, TTIP-ellenes mozgalom összekovácsolására, hogy megakadályozzuk a tragédia bekövetkeztét, még a francia és német választások előtt. A STOP TTIP kampánynak lehetősége van arra, hogy végleges akadályt állítson a transzatlanti megállapodás elé.”

A TTIP az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt nem a szó szoros értelmében vett szabad-kereskedelmi övezetet hozna létre, hanem többek között felállítana egy újabb nemzetek feletti bíróságot, aminek fennhatósága lenne a szerződést elfogadó országok kormányai felett. Az egyezmény ebből a szempontból nem egy gazdasági megállapodás, hanem sokkal inkább tekinthető rejtett államalapítási kísérletnek.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 447 megtekintés

Videó: 48 320 217 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923532

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh