Sergey Aleynikov, a Goldman-Sachs egykori programozója már egy évet ült a dutyiban, mert lemásolta a cégnél alkalmazott kereskedő szoftvert, amikor fordulat állt be az ügyében.

Mint arról az amerikai IT-sajtó tudósított, a bíróság ugyanis ma kimondta, hogy egy programkód lemásolása nem minősül lopásnak az idevágó amerikai törvény (National Stolen Property Act) szerint.

A fellebbviteli bíróság szerint a számítógép kódot nem lehet fizikailag eltulajdonítani, azaz ez nem felel meg egy ellopható cikk jogi leírásának. „Mivel Aleynikov nem gyakorolt fizikai kontrollt semmi felett, amikor megszerezte a forráskódot, és ezen az úton nem fosztotta meg a GS-t annak használatától, a vádlott nem követett el bűncselekményt” – magyarázta döntését a bíróság.

Továbbá megszüntette a keresetet Sergey Aleynikov ellen az elektronikus kémkedés vádjában is, mert a szoftver sohasem jelent meg piacokon. Illetve a HFT rendszert nem arra fejlesztették, hogy részt vegyen a kereskedésben vagy bármi hasonlót tegyen, így Aleynikov cselekedete, a kód eltulajdonítása nem volt a rendszerre veszélyes, az elektronikus kémkedésre vonatkozó törvény szerint.

A bíróság azonban megjegyezte, hogy ezt az érvelést nem lehet alkalmazni minden elektronikus lopásra, annak ellenére, hogy a kód nem fizikai vagyontárgy.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 758 901 megtekintés

Videó: 48 956 441 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032643

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh