Átalakulhat a jövőben a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoporthoz tartozó BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD) termékköre, bevezetnék a sodródohány és bővítenék a nikotinpárna gyártását - közölte a baranyai megyeszékhelyen működő társaság az MTI-vel.

A BAT PD közleményében azt írták, hogy az anyavállalat a pécsi gyár átalakítását tűzte ki célul. Egy belső javaslatra hivatkozva közölték: a nikotinpárna termékkategória gyártási kapacitásának jelentős bővítése és a pécsi üzemben eddig nem gyártott sodródohány gyártásának elindítása mellett a hagyományos cigaretta gyártását a BAT más gyáraiba helyeznék át.  

A javasolt átalakítással a pécsi válna a legnagyobb nikotinpárnát gyártó gyárrá a BAT vállalatcsoporton belül.  

A közlemény szerint a kapacitás bővítése illeszkedik a BAT vállalatcsoport azon stratégiájához, amelynek központi eleme, hogy fogyasztóinak potenciálisan kevésbé káros termékek egyre szélesebb választékát kínálja világszerte. Az átalakítás emellett a cégcsoport működését is egyszerűsíti.  

Közölték azt is, hogy a folyamat várhatóan hatással lesz a helyi foglalkoztatásra, ugyanakkor ennek részleteit még egyeztetik az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel.  

Orosz Zoltán, a BAT PD ügyvezetőjét idézve a közleményben azt írták, hogy "a javasolt új irány azt eredményezheti, hogy gyárunk fontos szerepet kap a BAT vállalatcsoport stratégiájában az új, innovatív termékkategóriák terén, így biztosítva, hogy az üzemünk hosszú távon piacképes, magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állítson elő a világpiacra". 

Az átalakítás a BAT termékeinek hazai forgalmazását, valamint a nagy- és kiskereskedelmi partnerekkel való együttműködést nem érinti - szögezték le a kommünikében.  

A brit multinacionális dohányipari vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy "tevékenységének áramvonalasítása keretében" 2300 munkavállalóját építi le szerte a világban.  

A BAT PD Kft. a bejelentés másnapján azt közölte az MTI-vel, hogy a leépítéssel kapcsolatos átalakítás nem érinti a pécsi gyárat, ugyanakkor közölték azt is, hogy a pécsi üzemekben a tavaly szeptemberben átadott nikotinpárnagyár bővítése folytatódni fog.  

tellerreport.com csütörtökön délután számolt be arról, hogy a BAT megszünteti a gyártást a hollandiai Groningenben, ahol jelenleg 185 ember dolgozik. Azt írták, hogy a termelést 2022 végén Magyarországra helyezi át a vállalatcsoport. Az MTI értesülései szerint a hollandiai dohánygyár teljes sodródohány termelése Magyarországra kerül a későbbiekben.  

A British American Tobacco a magyar piacon a BAT PD révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben.  

A BAT PD tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével létrehozta harmadik pécsi üzemét, amelyben a korábbiakhoz képest 100 új munkahely jön létre. Akkor közölték azt is, hogy az üzemben 2020 végéig a meglévő egy mellett további öt gyártósor telepítését tervezik. A sajtót már akkor úgy tájékoztatták, a BAT célja, hogy a fejlesztés végére a pécsi gyár lehessen a BAT egyik legnagyobb nikotinpárnagyára a világon.  

A termékek exportra készülnek, megcélozva az észak-európai, valamint a német, az osztrák, a cseh, illetve a svájci piacokat. Jövőre a gyár idei termelésének volumenét 3,5-szeresére tervezik növelni.  

A BAT PD Kft. tavalyi nettó árbevétele 151,2 milliárd forint volt a tavalyelőtti 138,6 milliárd után, adózás előtti nyeresége 7,6 milliárd forintot tett ki a tavalyelőtti 5,2 milliárd után. A társaság 929 embernek ad munkát, a pécsi üzemekben 850 ember dolgozik - közölte a cég az MTI érdeklődésére.  

A BAT a világ egyik vezető dohányipari vállalatcsoportja, amely több mint 50 ezer embernek ad munkát és több mint 200 országban van jelen termékeivel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 286 731 megtekintés

Videó: 47 459 933 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782146

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh