A British Petroleum reklamálása láncreakciót váltott ki az európai olajvállalatok körében - ahogy azt előre tudni lehetett. Egy részük kifogásokat keres és hivatalosan is kivétel akar lenni, más részük egyszerűen figyelmen kívül hagyja az olajembargót.

Olaszország második legnagyobb olajfinomítója, a Saras Spa bejelentette, hogy tovább folytatná az iráni olajimportot az Európai Unió által meghirdetett olajembargó ellenére is. Egy tisztviselőjük nyilatkozata szerint az iráni olajimport a készleteik 10%-át jelenti, így nem engedhetik meg maguknak, hogy alkalmazkodjanak az Európai Unió július elsején életbe lépő olajembargójához.

A Dow Jones szerint számos olasz olajfinomítónak van érvényben hosszú távú szerződése az iráni beszállítókkal, ami lehetetlenné teszi számukra az iráni importolaj készletek csökkentését az olajembargó kezdetére. Piero de Simone, a Unione Petrolifera olasz kőolajipari szövetség vezetője azt is kijelentette, hogy az európai olajembargó betartása gyakorlatilag egyenes út az olasz olajfinomítók bezárásához. "Több olasz olajfinomító is erős függésben van az iráni beszállítóktól, így ha tartani akarják magukat az intézkedéshez, azonnal alternatív forrásokra van szükségük... és ezen a téren komoly problémákba ütköznek"

Mario Monti olasz miniszterelnök is kijelentette egy sajtótájékoztatón, hogy az olajembargó az olasz gazdaságot nagyságrendekkel jobban sújtja, mint más európai gazdaságokat.

Olaszország nem az egyedüli európai állam, ami erősen függ az iráni olajtól, gyakorlatilag ez vonatkoztatható a Földközi-tenger teljes partvidékére.

Görögország próbálja tartani magát az olajembargóhoz és a főbb görög vállalatok tárgyalásai folyamatban vannak az iráni import olaj behelyettesítése kapcsán, de felmerül az az apró probléma, hogy az ország olajfelhasználásának a fele Iránból származik. Akármennyire is igazodni akarnak az IMF elvárásaihoz a hitelcsomag miatt, ekkora horderejű átszervezést nem fognak tudni megvalósítani július előtt. Jelenleg a svájci Totsa, a francia Total olajvállalat, illetve a Mercuria kereskedőház folytat tárgyalásokat a Hellenic Petroleum olajfinomítóval az iráni olaj behelyettesítéséről.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 858 474 megtekintés

Videó: 27 326 830 megtekintés

Látogatók

Összesen5114500

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh