A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára ma kijelentette; Oroszország és Örményország tárgyalásokat folytat egy új megállapodás tervezetéről, ami közös légvédelmi rendszert hozna létre a két ország közt.

Nyikolaj Bordjuzsa szerdán Jerevánban tartott sajtótájékoztatót, ahol kijelentette, hogy mindkét ország törvényhozói előkészületeket folytatnak ez ügyben. A főtitkár emlékeztetett, hogy Oroszország korábban hasonló megállapodást kötött Belorussziával és Kazahsztánnal is.

Az ODKB egy nemzetközi katonai szövetség, amely magában foglalja Oroszországot, Belorussziát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt és Örményországot. A szervezet célja, hogy a tagállamok közösen lépjenek fel a terrorizmus, valamint más, “nem-hagyományos” biztonsági kihívások ellen.

Ilyen, az ODKB által kezelt aktuális kihívások közé tartozik a terrorszervezetek tevékenysége Szíriában és más térségi országokban, valamint a háborús zónák kiterjedése által kiváltott tömeges migráció. A főtitkár elmondása szerint a szervezet egy közös rendszert helyezett működésbe, hogy megakadályozza a konfliktus-zónákból a tömeges bevándorlást. Ennek részeként az ODKB közös katonai erővel lépne fel, ha egy tagállam tömeges migrációs hullámnak lenne kitéve.

A közös légvédelmi rendszer szintén egy aktuális biztonsági kihívásra adott nemzetközi válasz: napokkal a szíriai tűzszünet életbe lépését követően kiújultak a fegyveres harcok Hegyi-Karabah területén, ami a nyugati katonai tömb terjeszkedésének új gócpontjává válik. Szíriában az illegális NATO-beavatkozást és nyugati részről egyoldalú légtérzár létrehozását az orosz légierő és az S-300-as légvédelmi rendszerek jelenléte tudta megakadályozni.

Az örmény-orosz közös légvédelem egyezménye lehetővé teszi, hogy Oroszország legitim módon részt vegyen a Hegyi-Karabah helyzetének stabilizálásában, ha a konfliktus kiterjedése esetén a NATO illegális beavatkozást kezdene a konfliktus-zónában. Ennek veszélye fennáll, hiszen a konfliktus kiújulását követően azonnal azerbajdzsáni delegáció utazott Brüsszelbe, ahol tárgyalásokat kezdtek a NATO képviselőivel.

Forrás_ hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 374 864 megtekintés

Videó: 38 600 865 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899045

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh