Jelentős politikai és hatalmas gazdasági lépésnek nevezte az izraeli-török diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki ezt hivatalosan Rómában jelentette be hétfőn a John Kerry amerikai külügyminiszterrel tartott találkozón.

Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok római nagykövetének rezidenciáján rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok újrafelvétele felmérhetetlen következményekkel jár az izraeli gazdaság számára. Az izraeli miniszterelnök a kapcsolatok újrafelvételének stratégiai jelentőségét hangoztatva úgy fogalmazott, hogy a Közel-Kelet térsége "forrong", éppen ezért az izraeli kormány "a stabilitás szigeteinek" kialakítására törekszik a szomszédos államokkal. "Ez kedvező megállapodás mind a két félnek" - mondta Benjámin Netanjahu.

Hozzátette, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját - amely szerinte Izrael védelmét szolgálja - továbbra sem oldják fel, de Törökország humanitárius segélyt küldhet az övezetbe. Törökország a terrorizmust támogató szervezetekkel szembeni fellépésre kötelezte el magát, ami többek között a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet isztambuli irodájának a bezárását jelenti.

Binali Yildirim török miniszterelnök Ankarában jelentette be a kétoldalú kapcsolatok normalizálását, továbbá azt, hogy a kapcsolatok újrafelvételéről szóló megállapodást kedden írják alá.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni.

Az izraeli-török kapcsolatfelvételt Washington szorgalmazta. John Kerry a Benjámin Netanjahuval közös római sajtótájékoztatón elmondta, hogy az izraeli miniszterelnökkel tartott találkozóján a terrorizmus elleni kihívásról egyeztettek. Kerry hangsúlyozta, hogy a Sínai-félszigeten és a Golán-fennsíkon az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet már megvetette a lábát, és az erőszakot táplálják a gázai övezeti és a ciszjordániai szélsőségek is. Netanjahu hozzátette: folytatni kell a palesztinokkal a békefolyamatot, még ha nehéz is.

Az izraeli miniszterelnök olasz kollegájával, Matteo Renzivel is találkozott. A líbiai és a közel-keleti helyzetről egyeztettek egymással - közölte az olasz miniszterelnöki hivatal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 881 megtekintés

Videó: 47 970 026 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887698

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh