Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy kapcsolat állhat fenn Fethullah Gülen mozgalma, és a tavaly novemberben történt incidens közt, melynek során a török légierő lelőtt egy orosz vadászrepülőgépet Szíria felett.

A török államfő mai kijelentése szerint a puccskísérlettel kapcsolatban letartóztatták azt a két pilótát is, akik lelőtték az orosz légierő gépét Szíria felett. Erdogan azt mondta, a két katona kapcsolatban állhat az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával. Ennek kivizsgálása folyamatban van.

Erdogan az Al Dzsazíra hírügynökségnek adott interjú során arról is beszélt, hogy a puccskísérletért nem pusztán Gülen mozgalma a felelős: szerinte idegen országok állnak a kormány erőszakos eltávolítására irányuló kísérlet mögött, és a közeljövőben nyilvánosságra fogják hozni az ezt alátámasztó bizonyítékokat.

Törökország azonban továbbra is várja, hogy az Egyesült Államok kiadja a vallási-politikai vezetőt, mert ennek elutasításáról egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést.

Miközben Ankara Gülen személyének kiadására várakozik, Erdogan azt mondta; nem a Gülen-mozgalom vezetője a puccskísérlet fő felelőse, hanem magasabb szervező erő tehető felelőssé a puccskísérlet megtervezéséért, aminek mindössze a kivitelezését folytatták Gülen hívei. Emellett

Erdogan az interjú során egyértelműen kijelentette, hogy az orosz gép lelövéséért felelős pilóták és Gülen mozgalma közt kapcsolat állhat fenn.

Korábban az Incirlik légibázis parancsnokát szintén őrizetbe vették a puccskísérlet miatt: Bekir Ercan Van tábornok részt vett a kormány elleni puccskísérletben, két héttel azután, hogy a török külügyminiszter bejelentette; nemsokára Oroszország is hozzáférést kaphat a létesítményhez.

Az államfő kijelentése szerint azonban az orosz gép lelövéséről hozott döntés forrását is az Amerikai Egyesült Államok területén kell keresni: Gülen mozgalmának tagjai a hadsereg parancsnoki láncától függetlenül határoztak az orosz légierőgépének lelövéséről, amivel feltehetőleg az a volt a céljuk – ezt átmenetileg el is érték -, hogy Moszkva és Ankara közt elmérgesedjen a viszony, és Törökország kizárólag a nyugati szövetségi rendszer felé orientálódjon. Erdogan azonban az interjú során azt mondta, egy magasabb szintű szervező erő áll a puccskísérlet mögött, ezáltal áttételesen az amerikai titkosszolgálatokat tette felelőssé az orosz gép lelövéséért is.

Erdogan az interjú során egyértelműen kijelentette, hogy Törökország vissza fogja állítani a halálbüntetést, és ezt a döntést az Európai Unió tiszteletben kell tartsa. Ezeket az embereket ki fogják végezni, és a török államfő szerint a nép kell döntsön arról, hogy támogatja-e a halálbüntetés újbóli bevezetését, nem pedig egy külső hatalom. “53 éven át kopogtattunk az Európai Unió ajtaján. 53 évet várattak minket. Számos más ország, ami utánunk következett a sorban, már rég belépett.” – mondta.

A török államfő emellett kifejtette, hogy alapvetően nem ellenzi a sajtó szabad működését, de legalább ennyire ügyelni kell arra, hogy a szólásszabadságot ne használhassák fegyverként idegen hatalmak. Gülen mozgalmával kapcsolatban álló amerikai sajtóorgánumok hetekkel azelőtt indítottak sajtóoffenzívát a török kormány ellen, hogy a puccskísérlet végrehajtására sor került volna.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 687 572 megtekintés

Videó: 49 756 262 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129406

Jelenleg az oldalon

15
Online

Interreg CE1013 REFREsh