Külföldi médiák jelentései szerint a szíriai fegyveres konfliktusban az ellenzék oldalán afrikai, közép-ázsiai, közel-keleti országokból származó zsoldosok harcolnak. Számos külföldi média állítja, hogy a szíriai ellenzéki csapatok soraiban csecsenföldi zsoldosok is vannak, azonban Ramzan Kadirov csecsen elnök határozottan cáfolja ezt.

Jelenleg a zsoldosok kényelmes megoldást jelentenek a konfliktusok erőszakos kezelése terén. Az utóbbi évtizedek fegyveres konfliktusaiban rendre részt vesznek. Az orosz titkosszolgálatok veteránjai társulatának alelnöke, Valerij Malevannijvéleménye szerint effektivitásukkal indokol ható a harcokban való részvételük.

„Láthatjuk, hogy zsoldosok harcolnak a Közel-Keleten – Líbiában, Szíriában – kirobbanó konfliktusokban. Csak ezek képesek győzelemre vinni a harcot, mivel kommandósokhoz hasonló kiképzésben részesültek. Általában olyan emberek állnak be zsoldosnak, akik nem találták meg helyüket a békés, civil életben. A hadseregből, a titkosszolgálatokból leszerelt emberek ezek. Szívesen látják a hadseregből vagy a különleges egységekből jött embereket, vagyis azokat, akikre keveset kell költeni, miközben harci képességük maximális.”

Valerij Malevannij véleménye szerint, az általános közel-keleti instabilitásra való tekintettel, a „szerencse katonáit” kiképző központok napjainkban éppen ott koncentrálódnak.

„Amennyiben nagyobb zsoldosképző bázisokról van szó, akkor Palesztinát, Szaúd-Arábiát, Líbiát vagy Szíriát kell megnevezni. Tudjuk, hogy Törökország területén két zsoldosképző bázis létezik már, ott az amerikai tengerészgyalogosok programja szerint képezik ki a zsoldosokat. Ez a különleges egységek kiképzésével azonos, vagyis állami szintet jelent. Ezek a zsoldosok aztán „színes forradalmakat” csinálnak az egész Közel-Keleten.”

A szakértő hangoztatja, hogy a Közel-Keleten tapasztalható egyre fokozódó feszültségre, feltételezhetően növekedni fog a kiképzett zsoldosok száma.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 836 megtekintés

Videó: 48 913 868 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024796

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh