Olajat áruért - ez a lényege annak a megállapodásnak, amelynek állítólag Moszkvában már véglegesítették a részleteit. És amely miatt több okból is aggódik Washington. Az "áru" a Reuters teheráni forrása szerint rakétákat és atomerőműveket is jelent.

Ha tető alá kerül az egyezség, akkor Irán a januárban enyhített nyugati szankciókat kijátszva fokozhatja a számára életfontosságú olajexportját. Az év elején a Reuters már beszámolt arról, hogy Moszkva és Teherán egy olyan barterügyletről tárgyal, amelynek értelmében Oroszország napi félmillió hordó olajat vásárolna Irántól, élelmiszerért, fémért, iparcikkekért és felszerelésekért cserébe. Moszkvában ezt akkor tagadták. Most azonban egy orosz forrás szerint a Kremlben már el is készítették az aláírandó megállapodást, csupán az vár eldöntésre, hogy milyen olajár kerüljön bele. A Reuters informátora azt mondja: a barterben fegyverek nem szerepelnek. Az üzlet összvolumene eléri a 15-20 milliárd dollárt, az első etapban ebből 6-8 milliárd valósul meg. A Fehér Ház szerint egy ilyen barter komoly aggályokat vethet fel és összeegyeztethetetlen a világhatalmak és a perzsa állam között folyó nukleáris tárgyalásokkal.

A két kormány nem hajlandó kommentálni az értesüléseket, de Teheránban két különböző kormánytisztviselő is 20 milliárdos majdani megállapodásról, napi fél millió hordóról, 2-3 év időtartamról beszélt a Reuters-nek. 300 ezer hordó a Kaszpi tengeren keresztül cserélne gazdát, a többi meg az Öbölből, valószínűleg Bandar Abbaszból indulna útjára. A még tárgyalás alatt álló ár pedig alacsonyabb lesz a pillanatnyilag 100 dollár körüli világpiacinál, de csak kicsivel: néhány dollárral - árulta el a teheráni forrás.

Irán és a világhatalmak novemberben átmeneti megállapodásra jutottak arról, hogy a Nyugat enyhít az Irán elleni szankciókon, cserébe a nukleáris program megfékezéséért. A munka most is folyik a végleges egyezmény kidolgozására.

Ha az orosz-iráni üzlet létrejön, akkor romlik a Nyugat alkupozíciója: Teherán ugyanis orosz segítséggel újra elérheti régi vásárlóit az olajpiacon, és enyhítheti a gazdaságára nehezedő nyomást - mondja Mark Dubowitz, az amerikai Demokráciák Védelme Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Reuterst tájékoztató iráni kormánytisztviselő egyébként azt állítja: az aláírásra váró szerződésben rakétaszállítások is szerepelnek, és orosz segítség két atomerőmű felépítéséhez. De dokumentumokat nem mutatott, orosz kollégái pedig nem voltak hajlandók kommentálni az állítását.

Forrás: keletport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 842 369 megtekintés

Videó: 49 018 177 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043026

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh