Jövő áprilisban érkezik Lengyelországba az amerikai irányítású zászlóalj, melynek telepítéséről a NATO júliusi varsói csúcsértekezletén döntöttek - jelentette be Varsóban Ben Hodges tábornok, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoka.

Az amerikai tábornok részt vett hétfőn a lengyel hadsereg napja alkalmából hagyományosan megtartott varsói díszszemlén, és az újságíróknak azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a legutóbbi NATO-csúcson döntés született egyebek között négy zászlóalj telepítéséről Lengyelországba és a balti államokba, valamint arról, hogy jövőre egy amerikai páncélos dandárt is irányítanak a kelet- és közép-európai országokba, lengyelországi parancsnoksággal.

A Stryker páncélozott járművekkel felszerelt, többnemzetiségű zászlóalj "minden bizonnyal" áprilisban érkezik - helyezte kilátásba Hodges, aki szerint a páncélos dandár "valószínűleg jövő februárban kezdi el rotációs jelenlétét".

Az alakulatok lengyelországi elhelyezésének helyszíneiről az egyeztetések még folyamatban vannak - tette hozzá a tábornok.

Rámutatott: a NATO a térségben állandó rotációs jelleggel telepíti alakulatait. A páncélos dandár esetében kilenc hónaponként váltják majd egymást a katonák - mondta, kifejtve, hogy az állomásoztatás során az amerikai fegyveres erők "többségükben általában Lengyelországban tartózkodnak, de előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban az egész egység más térségbeli országba vonul át".

Az amerikai páncélos dandárok átlagosan 4500 főt számlálnak, közel ezer járművel, s ezen belül 250 Abrams tankkal, Bradley gyalogsági harcjárművel és Paladin önjáró tarackkal rendelkeznek - magyarázta az újságíróknak Hodges tábornok.

A varsói NATO-csúcson hozott megállapodások szerint az amerikai parancsnoksággal működő lengyelországi zászlóalj mellett Lettországban kanadai irányítással hoznak létre hasonló egységet, a Litvániába telepítendő zászlóalj német, az Észtországba telepítendő egység pedig brit irányítással működik majd.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 157 743 megtekintés

Videó: 30 114 314 megtekintés

Látogatók

Összesen5322110

Jelenleg az oldalon

21
Online

Interreg CE1013 REFREsh