Csehországnak csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek az Európai Unió Oroszország elleni büntetőintézkedéseinek a megszüntetését javasolják - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök csütörtökön a dél-csehországi Ceské Budejovicében, amikor megnyitotta az Éltető Föld elnevezésű hagyományos mezőgazdasági kiállítást.

Milos Zeman szerint a szankciók megkárosítják a cseh mezőgazdaságot, a cseh gazdákat és a cseh ipart is, s alapvetően a tanácstalanság bizonyítékai.

Az EU azután léptette életbe a szankciókat, hogy Moszkva elfoglalta a Krím félszigetet, továbbá azért is, mert Oroszország támogatja a Kijev ellenes kelet-ukrajnai felkelőket. A cseh államfő az EU intézkedéseit már korábban is nyilvánosan bírálta.

A szankciók - fejtette ki Zeman - senkinek sem segítettek, csak problémákat és károkat okoztak. "A büntetőintézkedések a tanácstalanság megnyilvánulásai. Ha segíteni akarunk a cseh mezőgazdaságnak, akkor a Cseh Köztársaságnak az Európai Tanácsban végre az eddigi ködösítés helyett egyértelmű álláspontra kellene helyezkednie, és csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek a szankciók megszüntetését javasolják" - húzta alá a cseh államfő. Zeman megemlítette, hogy a szankciók feloldását már korábban a francia gazdasági miniszter vagy a német külügyminiszter is javasolta.

"Az Európai Tanácsban továbbra is vannak olyanok, akik félnek dönteni, és félnek megszüntetni a szankciókat" - mutatott rá az elnök.

Kifejezte reményét, hogy a jövő évi mezőgazdasági kiállításra az Oroszország elleni gazdasági szankciók már a múltéi lesznek.

Milos Zeman hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a szankciók az EU-Oroszország viszony javulásának legnagyobb akadályát jelentik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 510 megtekintés

Videó: 48 319 054 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923389

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh