Törökországnak jogában áll megvédenie magát, hiszen több terrortámadás is érte a határ szíriai oldaláról - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az augusztus 24-én Észak-Szíriában indított, Eufráteszi Pajzs fedőnevű török hadműveletre utalva pénteken a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjújában.

Hozzátette: üdvözli Ankara egyre aktívabb szerepvállalását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemben.

A török fővárosban tartózkodó Stoltenberg elégedettségét fejezte ki a török-orosz feszültség enyhülésével kapcsolatban is. Emlékeztetett: a NATO már tavaly novemberben párbeszédre hívta a két felet, amikor a viszály kezdetén a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai határnál. Hangsúlyozta: Oroszországot az észak-atlanti szövetségnek sem szabad kizárnia a dialógusból.

A NATO-főtitkár először látogatott Törökországba a július 15-i katonai puccskísérlet óta. Mint fogalmazott: az erőszakos incidens a NATO alapjait célzó támadás is volt. "Az erős és demokratikus Törökország Európa és a közel-keleti régió számára is létfontosságú" - emelte ki. A főtitkár nyomatékosította, hogy "Törökországnak szüksége van a NATO-ra, de a NATO-nak is ugyanúgy szüksége van Törökországra".

Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével az Egyesült Államokat követően.

Később, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Stoltenberg arra világított rá, hogy a helyi arab erők kiképzése kulcsfontosságú volt a szíriai török beavatkozás megkezdéséhez.

Cavusoglu arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok vezette, terrorizmusellenes nemzetközi koalíció támogatásával az Iszlám Állam a szíriai Rakkából és az iraki Moszulból is kiűzhető. A miniszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntenie kellene az Észak-Szíriában kialakítandó repüléstilalmi övezetről. A zóna ötletét Recep Tayyip Erdogan török elnök már tavaly felvetette, legutóbb pedig a legfejlettebb országokat tömörítő G20 csoport kínai csúcsértekezletén tett erre vonatkozó javaslatot a résztvevőknek.

Cavusoglu arról is beszámolt, hogy értesítette a német kormányt: ismét látogathatják német politikusok a dél-törökországi Incirlik légi támaszponton állomásozó 250 német katonát, akik az Iszlám Állam elleni koalíció műveleteiben vesznek részt. A török vezetés június elején tagadta meg a német politikusoknak a látogatásokat, miután a német szövetségi parlament (Bundestag) népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban végrehajtott örményellenes mészárlásokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 261 956 megtekintés

Videó: 32 774 009 megtekintés

Látogatók

Összesen5525671

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh