Lehetséges, hogy Lengyelország nem írja alá az EU készülő pénzügyi szerződését, amennyiben nem vehet részt a jövőben az eurózóna országainak csúcstalálkozóján - közölte a lengyel miniszterelnök.

Donald Tusk varsói sajtóértekezletén - amelyről csütörtökön számolt be az EUobserver.com - bírálta a szerződés tervezetét, amely rendszeres találkozókat ír elő az eurót használó országok számára. "Célunk egy olyan pénzügyi megállapodás, amely nem erősíti az általunk biztonságosnak tartottnál nagyobb mértékben Európának két klubra - az eurozónára és az azon kívül esőkre - való megosztottságát" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

Donald Tusk szerint az EU-pénzügyminisztereknek az euró-csúcsokra vonatkozó döntésétől függ, hogy Lengyelország csatlakozik-e a pénzügyi szerződéshez, vagy sem. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy Lengyelországnak nincs sok szövetségese ebben a kérdésben. Egyes eurózónán kívüli országok nem érdekeltek abban, hogy jelen legyenek az eurócsoport tanácskozásain, a legtöbb eurót használó ország pedig támogatja az EU-tagokat két csoportra osztó, a pénzügyi szerződés jelenlegi tervezetében szereplő modellt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünket itt olvashatják: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 827 498 megtekintés

Videó: 39 783 364 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5969475

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh