Oroszország erős kritikával illette a nyugat Szíria és Irán ellenes hozzáállását, kijelentve, hogy egy esetleges katonai támadás az iráni kormány ellen olyan „láncreakciót” indíthat el, ami az egész világot de-stabilizálná.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter szerdán tartott szokásos éves televíziós sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Oroszország ki fogja használni vétójogát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy megakadályozza a Szíria elleni katonai lépések jóváhagyását.

Lavrov kijelentette, hogy Oroszország „komolyan aggódik”, amiért egy Irán elleni katonai akció valós opcióként szerepel egyes kormányok terveiben és megfogadta, hogy Moszkva minden tőle telhetőt megtesz ennek megakadályozására. „Egy ilyen akció következményei rendkívül súlyosak lennének,” mondta. „Nem lesz könnyű menet. Olyan láncreakciót hozhat működésbe, ami nem tudni hol áll meg.”

A múlt hét során egy orosz lap olyan híreket hozott nyilvánosságra, melyek szerint az idei dél-oroszországi hadgyakorlat során az orosz hadsereg egy esetleges iráni konfliktusból adódó helyzetek kezelését fogja gyakorolni.

Oroszország bizonyos Irán elleni szankciókat támogatott a múltban, de minden új szankcióra vonatkozó tárgyalást elutasít. Az Egyesült Államok, mint tudjuk, elfogadta már az új gazdasági szankciókat és az EU is az USA példájának követését fontolgatja. Lavrov szerint ezek a lépések nem használnak és „semmi közük az atomsorompó egyezmény betartatásához.” Szerinte az új szankciók célja „az iráni gazdaság megfojtása és a lakosság helyzetének megnehezítése a kormány iránti elégedetlenség kiprovokálása érdekében.”

Az orosz külügyminiszter a szíriai helyzettel kapcsolatban is igen szókimondó volt, kizárva mindennemű orosz támogatást az ENSZ esetleges katonai intervenciói iránt.

Oroszország tartózkodott a szavazástól az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a Líbia elleni intervencióról szóló döntés során és később igen dühösen reagált az általa bombázásnak minősített akcióval kapcsolatban, ami messze meghaladta „a civil lakosság védelmében” az ENSZ által jóváhagyott akció fogalmát.

Moszkva azóta számos fórumon egyértelműsítette, hogy nem fogja tolerálni a líbiai helyzet megismétlődését Szíriában, amit a külügyminiszter szerdai beszédében is megerősített. „Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy mindenáron erőszakot akar alkalmazni, nem tudjuk megakadályozni,” mondta.

„De ezt tegyék saját kezdeményezésből, saját lelkiismeretük által vezérelve. Az ENSZ Biztonsági Tanácsától nem kapnak jóváhagyást.”

Lavrov nem gondolja, hogy Oroszországnak mentegetőznie kellene, amiért fegyvereket szállított Szíriának, az EU fegyverembargója ellenére. A hónap elején Ciprus partjainál rövid időre feltartóztattak egy orosz hajót, ami egyesek szerint fegyvereket szállított, mielőtt továbbengedték volna a célállomás Szíria felé.

Oroszország nem erősítette meg, hogy fegyverekkel látta volna el Szíriát, ehelyett Lavrov beszédében tulajdonképpen azt tanácsolta a nyugat képviselőinek, hogy törődjenek a maguk dolgával. „Egyetlen nemzetközi egyezményt vagy ENSZ Biztonsági tanács döntést sem szegtünk meg,” mondta.

Ezzel szemben azzal vádolta a nyugatot, hogy fegyverrel látja el a szíriai ellenzéket, ami szerinte „elfogadhatatlan és nem vezet semmi jóra.”

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 293 756 megtekintés

Videó: 45 392 798 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6367074

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh