Ezt üzeni a konzervatív kormány, melynek egészségügyi minisztere “önellátásra törekszik”. Mit jelenthet ez a mai globalizált világban? Nagy-Britannia Thatcher asszony idején a globalizáció előfutára volt, most Theresa May irányításával a globalizáció-ellenesség élvonalbeli harcosa lehet. De vajon lehetséges-e ez?

Az OECD országai közül Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos. Az Egyesült Királyság megelőzi még Svájcot és Amerikát is ezen a téren, pedig ott is nagyon sok az olyan doktor, aki külföldön szerezte meg a diplomáját. Az NHS, a közegészségügyi ellátás így is állandó bírálat tárgya: hosszú várólisták és egyes körzetekben rém gyenge színvonal. Az ok: nincs elég képzett munkaerő! Nagy-Britannia kormányzata jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizet ki szerződéses egészségügyi alkalmazottaknak, akiknek a java része külföldi. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter ezt akarja megspórolni. De hogyan? Először is: nem azonnal, hanem fokozatosan küldenék haza a külföldi doktorokat és nővéreket. Ez egy tízéves program. Azonkívül erősítenék a hazai orvosképzést. Jelenleg évente 6000 orvos végez Nagy-Britanniában, ezt szeretnék 1500-zal növelni. Ez egy 100 millió fontos program.

Csakhogy a fiatal brit orvosok jelentős része éppen most emigrál: Ausztrália, USA, Új-Zéland a legnépszerűbb célpontok. A magyarázat a magasabb kereset és a jobb környezet. Az NHS legendásan lepukkant információs rendszere nem ösztönzi a fiatal és ambiciózus brit orvosokat az otthonmaradásra! Akkor ők majd fizetni fognak – mennydörög az egészségügyi miniszter. Nem is keveset: a képzés teljes állami támogatását várják el tőlük, ez jelenleg 220 ezer font!

Kit lelkesít ez a rendszer? Hát még, ha megnézzük a szakorvosok adatait. Ott ugyanis majdnem annyi a külföldi orvos, mint a hazai! Egyáltalán nemcsak európai doktorokról van szó (17%) hanem az egykori gyarmat birodalomhoz tartozó államokról (25%). Nagy-Britanniában nagyon sok az indiai orvos – éppúgy, mint az USA-ban. Nekik is haza kell menniük? A terv szerint igen. Vajon milyen kép alakul így ki Nagy-Britanniáról? – kérdi az amerikai Bloomberg hírügynökség. Amely kerek-perec közli: a globalizáció korában az ilyenfajta elzárkózás kész őrültség, és nem is reális program. A Brexit mindenesetre komoly fejtörést okoz mindenkinek, hiszen Theresa May a Tory párt kongresszusán megerősítette: márciusban megnyomja a kilépés gombját!

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 214 megtekintés

Videó: 48 299 549 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920634

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh