Nincs akadálya annak, hogy globális megállapodás szülessen az olajkitermelés szintjének befagyasztásáról - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai orosz gazdasági fórumon.

"Az egyetlen probléma ma a Szaúd-Arábia és az Irán közötti megállapodás (tető alá hozása), ám az álláspontok jelentősen közeledtek" - mondta.

Az orosz gazdaságról szólva Putyin kijelentette, arra számít, hogy az idei éves infláció kevesebb lesz 6 százaléknál, a 2017-es cél pedig a 4 százalék megközelítése. Emlékeztetett rá, hogy tavaly még 15,7 százalékos volt a pénzromlás. Az infláció terén elért javulást annak tudta be, hogy az elmúlt években sikerült "fenntartható makrogazdasági stabilizációt" elérni.

Rámutatott, hogy csökkent a rubel volatilitása és hogy a központi bank devizatartaléka idén 368 milliárd dollárról csaknem 400 milliárdra nőtt. Mint mondta, a kormány idei visszatérése a hároméves költségvetéshez talán még túl korai, de támogatásáról biztosította a döntést.

Az orosz elnök szerint a büdzsét 2017-re 3 százalékos államháztartási hiánnyal sikerült egyensúlyba hozni. Elmondta, hogy a szövetségi kiadások a GDP idei 19,8 százalékos szintjéről jövőre 18, 2019-re pedig 16,2 százalékra fog csökkenni.. Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés a csökkentéssel párhuzamosan nem kívánja megsérteni a szociális szférában lévő kötelezettségeit, és költséghatékonyságra fog törekedni.

Putyin kijelentette, hogy 2016 első három negyedévében egyötödére, 9,6 milliárd dollárra csökkent a nettó tőkekivitel, a tavalyi időszak 48 milliárdjához képest (az év 57,5 milliárd dollárnyi mínusszal zárult). Mindemellett az idei első három negyedév alatt a tavalyihoz képest 3,6-szorosára, 8,3 milliárd dollárra nőtt a nem a pénzügyi szektorba irányuló közvetlen külföldi befektetés.

Az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókról szólva kijelentette, hogy azok elsősorban a technológiaátadás korlátozása miatt gyakoroltak hatást az orosz gazdaságra, ami egyébként kárt okoz a nyugati országoknak és a világgazdaság egészének is. Putyin kormányzati kulcsfeladatnak nevezte az orosz munkaerő képzettségi szintjének világszínvonalra emelését.

Mint mondta, az orosz bankrendszer "nagyon jó állapotban van" és a kormány arra számít, hogy növekedni fog az állami bankok részesedése a gazdaság finanszírozásában. Putyin konkrét idei növekedési számokat is megnevezett: adatai szerint a gép- és berendezésgyártás 3,6, textilipari termelés 4, a vegyipar 4, a cipő- és bőrárugyártás több mint 9 százalékkal, a mezőgazdaság 3,4, az élelmiszeripar pedig 2,4 százalékkal nőtt.

Moszkvát aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata Washingtonnal

Oroszországot aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata az Egyesült Államokkal - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy moszkvai gazdasági fórumon.

Putyin szerint nehéz párbeszédet folytatni a jelenlegi amerikai kormányzattal. Mint mondta, az amerikai elnökválasztási küzdelemben mindkét fél "retorikai visszaéléseket" követ el Oroszországgal szemben, ám Moszkva kész együttműködni Washingtonnal, bárki nyerjen.

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok finanszírozta az ukrajnai radikális ellenzéket, és segítette elő az ottani "államcsínyt". Mint mondta, Oroszország rákényszerült, hogy megvédelmezze az Ukrajnában élő oroszokat.

"Arra van szükség, hogy partnerként viselkedjünk, és hogy figyelembe vegyük egymás érdekeit. Mi készek vagyunk erre" - mondta.

Az orosz elnök kijelentette, hogy nem szolgálja hazája érdekeit az a botrány, amely az Egyesült Államokban azon állítással kapcsolatban robbant ki, hogy orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését. Hozzátette, hogy a számítógépes betörésekkel kapcsolatban keltett "hisztériával" csak el akarják terelni a figyelmet a nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmáról.

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg a francia kormányt, hogy az a hétvégén szándékosan hozta "vétókényszerbe" Moszkvát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A francia határozattervezet ugyanis, az előzetes orosz kérés ellenére, kizárólag Damaszkuszt tette felelőssé a Szíriában kialakult helyzetért. Az orosz elnök feltette a kérdést, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Franciaország, "miért az amerikai érdekeket szolgálja a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országban?"

Putyin kijelentette, hogy szeptember 20-án Aleppó közelében egy terrorszervezet követte el a segélykonvoj elleni támadást, és Moszkva tudja, hogy Washington tisztában van ezzel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 921 megtekintés

Videó: 48 311 195 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922039

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh