Aláírta a Török Áramlat gázvezeték-projekt építésének folytatásáról szóló török-orosz kormányközi megállapodást Berat Albayrak török és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn Isztambulban.

A projekt munkálatait Moszkva azután állította le, hogy a török légierő tavaly november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. A tárgyalások idén nyáron újraindultak azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök és a török államfő megállapodott a projekt újjáélesztéséről.

Az egyezmény hétfői megkötését követően Putyin és Erdogan közös sajtótájékoztatót tartott.

Erdogan kiemelte: a személyes egyeztetés során értékelték a szíriai együttműködési lehetőségeket is. Azt vizsgáltuk meg különösen, hogy az Aleppóba szánt segélyszállítmányokat miként tudjuk biztosítani - fejtette ki. Figyelemre méltó részlet, hogy a két államfő tanácskozásán Hulusi Akar török vezérkari főnök is részt vett.

A török elnök bizalmát fejezte ki, hogy Ankara és Moszkva kapcsolatainak normalizálása továbbra is gyors ütemben halad. Emlékeztetett: még tart az isztambuli Energia Világkongresszus, a következő napokban a küldöttségek egyebek között a turizmust és a kultúrát érintő témakörökről folytatnak megbeszéléseket.

Putyin bejelentette: az orosz kormány hétfőn határozott arról, hogy eltörli egyes török mezőgazdasági termékek, köztük a citrusfélék, valamint további friss gyümölcsök és zöldségek behozatalának korlátozását. Megjegyezte: ez a döntés kölcsönösen előnyös, mivel az orosz mezőgazdasági szektornak nem állnak rendelkezésére az érintett termékek.

Az orosz elnök a Török Áramlatra vonatkozóan hangsúlyozta, hogy Ankara kedvezményes áron jut majd a földgázhoz.

A Török Áramlat az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Oroszországból 660 kilométer hosszan Törökországba, majd onnan további európai országokba (ezen belül Magyarországra) szállítaná. A vezeték tervezett összteljesítménye évi 63 milliárd köbméter, az eredeti - orosz-török konfliktus előtti - tervek szerint már 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállítana Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak.

Putyin a szíriai konfliktus rendezését illetően nyomatékosította: Moszkva is támogatja az Aleppóba irányuló humanitárius segítségnyújtást, de az Egyesült Államok nem fogadta el az orosz javaslatot. Hozzátette: Oroszország a szíriai vérontás mielőbbi beszüntetése mellett áll, amely után a konfliktus a politikai rendeződés stádiumába léphet.

Az orosz államfő megjegyezte: a védelmi iparban is készek vagyunk együttműködni Törökországgal. Mindkét félnek vannak ajánlatai, amelyeket vizsgálunk - mondta.

Vlagyimir Putyin tavaly november 24-e óta először jár Törökországban. Hétfőn korábban részt vett a 2016. évi isztambuli Energia Világkongresszus megnyitóülésén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 480 megtekintés

Videó: 48 295 184 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920205

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh