Izrael és Törökország között húzódó földgázvezeték építésének lehetőségéről tárgyalt Juvál Steinic, az izraeli energiaügyi tárca vezetője és török hivatali kollégája, Berat Albayrak csütörtökön Isztambulban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Steinic, aki a 23. Energia Világkongresszusra érkezett Isztambulba, hat év után az első izraeli politikus, aki miniszteri tisztségben látogat Törökországba.

Steinic a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kormányközi párbeszéd kialakítását szorgalmazta a projekt megvalósíthatóságának vizsgálatára.

A tervek szerint a vezeték később Európába szállítaná tovább a földgázt - mondta Steinic, kiemelve: Tel-Aviv szívesen lát török cégeket is a tenger alatti gázmezők feltárásában és kitermelésében. Eddig mintegy 900 milliárd köbméter földgázt találtak, de a tudományos becslés alapján még 2200 milliárd köbméter van a földben, és ez sokkal több, mint amennyire szükségük van - tette hozzá.

A felek arról is egyeztettek, hogy Ankara miként tudná biztosítani a Gázai övezet villamosenergia-ellátását, amely az izraeli légicsapások következtében súlyos kárt szenvedett. Steinic úgy fogalmazott, hogy Izrael üdvözli a térségben lakó palesztinok életszínvonalának növelésére irányuló török lépéseket.

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a Közel-Keleten, de a két ország viszonya 2010 májusában megromlott, amikor egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a Gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek.

A két ország kapcsolatainak rendezéséről szóló megállapodást június végén Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár Ankarában, Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója pedig Tel-Avivban írta alá.

A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta. A korlátozás azóta sem szűnt meg teljesen, csak enyhült Törökország számára.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4619480

Jelenleg az oldalon

5
Online