Legalább húszezer menedékkérőt tehetnének ki az utcára az olaszországi menekültszállásokról, amelyeknek fenntartására az olasz belügyminisztériumnak elfogyott a pénze - írta a Corriere della Sera olasz napilap kedden.

A római belügyi tárcánál szerzett információk alapján a Corriere úgy tudja, a minisztérium hat hónapja nem utal át pénzt a menedékkérők táborait és más szálláshelyeit fenntartó szövetkezeteknek, szervezeteknek. A tartozás hatszáz millió euróra halmozódott fel.

A belügyminisztérium arra hivatkozik, hogy a pénzügyminisztérium zárta le a kifizetéseket.

Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben legalább húszezren kerülhetnek az olasz városok utcáira. Mivel menedékkérőkről van szó, szabadon mozoghatnak Olaszországban, de a táborokon kívül nincsen más tartózkodási helyük, se munkájuk, az esetek többségében az olasz nyelvet sem beszélik. Belügyminisztériumi források szerint "jelenlétük közbiztonsági problémákhoz, társadalmi feszültséghez vezethet" - írta a Corriere.

Az Olaszországban menedékkérelmet benyújtó külföldiek ellátására az olasz állam fejenként napi 25 és 45 euró közötti összeget fizet. A menedékkérelem elbírálása legalább fél évbe telik. Elutasítás esetén a menedékkérő fellebbezést nyújthat be, és az újabb elbírálási időszak alatt is Olaszországban maradhat. Szeptember 26-ig több mint 131 ezer ember érkezett Olaszországba, a kormány és a non-profit szervezetek által fenntartott táborokban több mint 160 ezren tartózkodnak.

A számítások szerint 2016-ban az olaszországi táborok fenntartása egy milliárd euróba kerül, és az olasz államnak még 2015-re visszamenőleg is még 210 millió tartozása van a menedékkérőket ellátó táborok felé.

A Corriere beszámolt a Róma külvárosában, a Tiburtina vasútállomás mellett működő Baobab-migránsközpont helyzetéről, amely nem más mint egy elhagyott épület, ahol az utóbbi egy év alatt 53 ezren fordultak meg: egy részük menedékkérő volt, mások a dél-olaszországi partokra való megérkezés után az olasz fővárosig jutottak el. Néhány napot töltenek csak itt, majd továbbutaznak északi irányba. A Baobab semmilyen központi támogatásban nem részesül, hetente kétszer Konrad Krajewski atya, pápai főalamizsnás hoz ívóvizet és élelmiszert az itt tartózkodóknak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 516 700 megtekintés

Videó: 27 860 020 megtekintés

Látogatók

Összesen5149796

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh