Moszkva a lehető legtovább el fogja húzni az uniós országokkal szemben bevezetett élelmiszerembargó feloldását - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában.

Putyin az Összoroszországi Népfront fórumán, egy kalinyingrádi agrárvállalkozó felvetésére válaszolva mondta ezt. Viktor Gofman, aki a jelek szerint állattenyésztéssel foglalkozik, azt kérte az elnöktől, hogy az orosz vezetés "semmiképp" se törölje el a "szankciókat", rámutatva, hogy ezektől Oroszországban sokan függenek és sokan profitálnak belőlük. Elmondta, hogy maga is beszállítója egy német húsipari vállalatnak.

"Értem. Megsúghatom: a lehető legtovább el fogjuk ezt húzni" - jelentette ki tévékamerák előtt Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország az élelmiszer-behozatal korlátozását nem "szankcióknak", hanem ellenlépéseknek tekinti.

Putyin hangoztatta, hogy az orosz termelők érdekeltek abban, hogy a jelenlegi helyzet minél tovább eltartson. Rámutatott ugyanakkor: a fogyasztó abban érdekelt, hogy jó minőségű termékekhez a lehető legalacsonyabb áron jusson hozzá, ezért szükség van a versenyhelyzetre.

Oroszország, válaszul az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nyugati szankciókra, 2014. augusztus 7-én hirdette meg az élelmiszerembargót, amelyet Moszkva idén augusztusban 2017. december 17-ig meghosszabbított. A zárlat az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandból, Liechtensteinből és Ukrajnából származó termékekre terjed ki.

Alekszandr Tkacsov orosz mezőgazdasági miniszter szeptemberben a behozatali korlátozás öt évvel való meghosszabbítását javasolta. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy az embargó feloldása esetén az orosz agrárpiac nem omlik majd össze, mert az ágazat versenyképessé vált.

Az embargó (a konzervek kivételével) megtiltotta a csirke-, sertés- és marhahús, a tejtermékek, az élő, hűtött és fagyasztott hal, a mogyorófélék, a zöldség és gyümölcs, valamint a só bevitelét Oroszországba. A korlátozás alól mentesülnek a bioaktív adalékok, a sport-, gyermek- és egészségügyi élelmiszerek, beleértve a laktózmentes termékeket, a lazac- és pisztráng-, kagyló- és osztrigaivadékot, valamint a vetni és ültetni való burgonyát, hagymát, cukorrépát és borsót.

Az orosz gazdaságfejlesztési tárca augusztusban közölte, hogy számításai szerint a szankciópolitikai szembenállás Oroszországgal az Európai Uniónak évi 40-50 milliárd dolláros veszteséget okoz, ami mintegy 0,4 százaléka az unió GDP-jének.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 427 megtekintés

Videó: 48 304 233 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921191

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh