A brit külső hírszerzés (MI6) főnöke szerint Oroszország szíriai beavatkozása nem csökkenti, hanem tovább növeli a terrorveszélyt, mivel Moszkva a terrorizmus elleni fellépésre kész potenciális szövetséges erőket is terroristáknak bélyegzi.

Alex Younger, aki jelenlegi tisztségében először adott nyilvános helyzetértékelést, a szervezet londoni székhelyén tartott csütörtöki előadásában példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt. Részletek nélkül kifejtette: a brit hírszerző és biztonsági szolgálatok csak 2013 közepe óta tizenkét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.   

Younger, aki két éve áll az MI6 - hivatalos nevén Titkos Hírszerző Szolgálat (Secret Intelligence Service, SIS) - élén, kijelentette: a terrorveszély jelentős része Szíria és Irak "kormányozhatatlan" térségeiből ered, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat egészen a szíriai polgárháború befejeződéséig nem tudhatja magát biztonságban az e térségek jelentette terrorkockázattól.   

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet saját előnyére használja ki a szíriai káoszt, és olyan magasan szervezett külső támadási tervezőkapacitást épített ki, hogy a külföldi merényletek végrehajtásához tagjainak el sem kell hagyniuk Szíria területét - mondta az MI6 vezetője.   

Younger szerint Oroszország szíriai katonai beavatkozásának következménye "szívszorító emberi tragédia".    

"Oroszország célja az, hogy az ostromlott Aleppó városát "sivataggá változtassa, és ezt utána békének nevezze" - fogalmazott a brit külső hírszerzés főnöke.   

Az MI6 vezetője szerint Oroszország mindenkit terroristának bélyegez, aki szembefordul a brutális szíriai rezsimmel, és ezzel éppen azokat taszítja el, akikre szükség lenne a szélsőséges erők legyőzéséhez.   

Younger szerint egyre nagyobb veszélyforrás a globalizáció teremtette digitális kapcsolati hálózat kiaknázásával űzött "hibrid hadviselés is", amellyel ellenséges szándékú államok "letagadható módon" igyekeznek saját céljaikat elérni. Ennek módszerei közé sorolta a kibertámadásokat, a propaganda-hadjáratokat és a demokratikus intézményrendszer elleni felforgató tevékenységet.   

Ugyanerre a veszélyre hívta fel nemrégiben a figyelmet az MI6 társszervezeteként működő brit belső elhárító szolgálat (MI5) vezetője is.   

Andrew Parker egy néhány héttel ezelőtti lapinterjúban kijelentette: Oroszország egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed.   

Hozzátette: az orosz kiberhadviselés célkeresztjében katonai titkok, ipari beruházások, gazdasági információk, kormányzati intézmények állnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 500 megtekintés

Videó: 47 975 177 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888129

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh