Az orosz védelmi minisztérium egy, a csecsenföldi Vosztok (Kelet) és Zapad (Nyugat) különleges zászlóalj katonáiból összevont kommandós egységet vezényelt Szíriába, az orosz légierő Hmejmímben működő támaszpontjának védelmére - jelentette csütörtökön egybehangzóan több orosz médium.

A "csecsen szpecnaz" néven is emlegetett Vosztok és Zapad zászlóalj katonái részt vettek a csecsenföldi terrorelhárító műveletekben, a 2008-as orosz-grúz háborúban, és 2006-ban orosz tűzszerészeket biztosítottak Libanonban.   

A Kommerszant című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szíriába induló katonák frissen borotváltak voltak, ami pedig nem jellemző a csecsen harcosokra. Az újság informátora szerint ezt azért teszik, hogy megkülönböztessék magukat az Iszlám Állam oldalán harcoló, szakállt viselő honfitársaiktól.   

Az egység katonai rendészi erőként teljesít majd szolgálatot. A katonák búcsúztatásáról a csecsenföldi Hankalában készült videó szerint a szertartáson a köztársaság muftija mellett egy ortodox pap is részt vett, ami arra utalt, hogy az alakulat többnemzetiségű.   

Leonyid Kalasnyikov, az állami duma (a szövetségi parlament alsóháza) Független Államok Közösségével és eurázsiai integrációval foglalkozó bizottságának elnöke szerint több érv is szól amellett, hogy Moszkva csecsen katonákat küldjön Szíriába. Ezek közé sorolta az éghajlatot, az egység tagjainak harci tapasztalatát, valamint a csecsenek és a szíriaiak mentalitásának közelségét. Ő is rámutatott arra, hogy a másik oldalon is vannak csecsenek.   

Vlagyimir Dzsabarov, a szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának alelnöke sürgette, hogy erősítsék meg a Szíriában tartózkodó orosz állampolgárok védelmét, miután kedden Aleppónál egy tábori kórház elleni támadásban két orosz nővér életét vesztette, egy gyerekorvos pedig súlyosan megsebesült.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 259 megtekintés

Videó: 47 973 422 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887973

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh