Irán leállította a nyersolaj eladását francia és brit cégeknek. Az iszlám ország olajügyi minisztériumának honlapjára vasárnap az került fel a tárca szóvivőjét idézve, hogy "Irán leállította a nyersolaj exportját a francia és a brit cégeknek... Irán más országoknak ad majd el".

Elemzők szerint a teheráni lépés válasz az Európai Uniónak arra az év eleji döntésére, hogy megszünteti az iráni olaj importját júliustól. A héten már volt egy hasonló bejelentés Irán részéről, de azt később hivatalosan cáfolták.

Az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán azt közölte, hogy Irán leállította az olajexportot hat európai országba, válaszul arra, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra. A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

Röviddel később cáfolta a közlést az iráni olajügyi minisztérium szóvivője, aki azt mondta, hogy "amennyiben ilyen döntés született volna, azt a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács jelentené be."

Másnap, csütörtökön Irán oroszországi nagykövete magyarázkodott, hogy mi történhetett előző nap Teheránban. A diplomata azt állította, hogy "humanitárius megfontolásokból halasztotta el az olajkivitel leállításáról szóló törvény elfogadását Irán." Hozzátette: valamennyien tudjuk, hogy Európában milyen zord a tél.

Januárban az EU 27 tagországa arról döntött, hogy júliustól leállítja az iráni olajimportot az ország vitatott nukleáris programja miatt, aminek a célja a Nyugat szerint atombomba létrehozása, noha Irán ezt cáfolja. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés. Legfrissebb adatok szerint az EU napi mintegy 700 ezer hordó iráni kőolajat vásárolt a tavalyi harmadik negyedévben, ami közel 7 százalékos növekedés az előző három hónaphoz képest.

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unió nyolc országa importált iráni kőolajat. Az iráni részesedés a nyolc ország teljes olajimportján belül a következő volt: Olaszország (13,2 százalék), Spanyolország (16,2 százalék), Görögország (53,1 százalék) Franciaország (6,0 százalék), Belgium (11,6 százalék), Hollandia (1,5 százalék), Németország (0,4 százalék), Csehország (1,4 százalék). Az Európai Bizottság a múlt héten azt közölte, hogy ha Irán leállítaná az olajexportot, akkor sem maradna olaj nélkül a 27 ország, ahol a tartalékok 120 nap kereslet kielégítésére elegendőek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 623 040 megtekintés

Videó: 37 260 031 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5793145

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh