Lezárták az Egyesült Államok vezette katonai koalíció harci gépei elől a szíriai lakosság védelmében létrehozandó biztonsági övezetek légterét - jelentette ki pénteken Asztanában Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnöknek a szíriai rendezés ügyében illetékes tanácsadója.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy az orosz légierő már május elsején nulla órától nem repül ezekben zónákban.   

Lavrentyev szerint a "feszültségcsökkentés övezeteiben" légierő, különösen a koalícióé, nem lehet jelen, akár előzetes értesítéssel, akár anélkül. Mint mondta, a koalíciós gépek bevetésének egyetlen terepe az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc lehet Rakkánál, valamint más Eufrátesz-menti településeknél, így Deir ez-Zórnál.       

"Ami a feszültségcsökkentés övezeteiben való tevékenységüket illeti: jelenleg azok mindegyikét lezárták a berepüléseik elől" - jelentette ki a kazah fővárosban tárgyaló orosz küldöttség vezetője.       

Lavrentyev elmondta, hogy ez a kitétel nem szerepel ugyan a biztonsági övezetek létrehozásáról szóló orosz-török-iráni memorandumban, de a harci gépek átrepülése megszűnik e területek fölött. Leszögezte, hogy Oroszország a megállapodás betartásának kezeseként szigorúan ellenőrizni fog minden tevékenységet ezen a téren.       

Szavai szerint a "feszültségcsökkentés övezeteinek" létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra, Moszkva mégis számít a világszervezet legfőbb politikai döntéshozó testületének támogatására. Mint mondta, az "asztanai formátum" önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és annak ellenőrzésére is.       

Asztanában csütörtökön írták alá a biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkező orosz-török-iráni memorandumot. Ennek értelmében négy biztonsági övezetet hoznak létre a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében. Ezekben az övezetekben, amelyeket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki, a memorandum szerint szombattól felfüggesztik a harci cselekményeket.   

Rudszkoj tábornok pénteken nem zárta ki az övezetek számának esetleges növelését. Beszámolója szerint Oroszország és az Egyesült Államok arra készül, hogy megvitassa annak a repülésbiztonsági memorandumnak a megújítását, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a két ország harci gépei konfliktusba kerüljenek a szíriai légtérben. Az orosz fél azt követően függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásra hivatkozva csapást mért egy szíriai katonai repülőtérre.   

Mihail Bogdanov, az orosz külügyi tárca helyettes vezetője közölte, hogy a "deeszkalációs övezetek" kérdése szerepelni fog Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő heti fairbanksi találkozójának napirendjén. Lavrov és Tillerson az Északi-sarkvidéki Tanács május 10-11-én tartandó alaszkai miniszteri ülésének alkalmából ül majd külön is tárgyalóasztalhoz.   

Lavrentyev egyénként kijelentette: Moszkvának cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az április 4-i Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás provokáció volt.

Forrás: MTI