A líbiai parti őrség parancsnoka, Rida Aysa szerint a nem kormányzati szervezetek (NGO) elhitetik a Líbiából tengerre szálló migránsokkal, hogy "úgyis a segítségükre sietnek", ez ösztönzi őket és növeli a migrációs áramlatot.

Az Aki-Adnkronos International nevű olasz hírügynökségnek pénteken nyilatkozó líbiai illetékes kijelentette, hogy több százezer illegális bevándorló áll készen indulásra Európa felé, többségük Eritreából és Szomáliából érkezett Líbiába.    

Rida Aysa elmondta: a Földközi-tengeren jelen levő civil szervezetek súlyosbították a migrációs helyzetet - növelve az indulók számát - azzal, hogy "elhitetik a migránsokkal, hogy mindenképpen a segítségükre sietnek".    

Hozzátette, hogy az NGO-k hajói úgy lépnek líbiai vizekre, hogy erről nem értesítik a líbiai parti őrséget. "Amikor 12 mérföldre vannak a líbiai partoktól, fényjelzéssel értesítik az embercsempészeket, hogy vízre tehetik a migránsokat, ezért emelkedett az utóbbi időben az indulók száma" - nyilatkozott Rida Aysa.    

A földközi-tengeri mentésben részt vevő NGO-k munkájáról egyre szélesebb vita zajlik Olaszországban. Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész vizsgálatot sürgetett egyes nem kormányzati szervezetek és az embercsempészek közötti feltételezett kapcsolatokról. Az ügyész bizonyítékok nélkül vádol - jelentette ki Emma Bonino, az olasz radikális párt politikusa, volt olasz külügyminiszter. Enrico Rossi, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa hangsúlyozta, hogy a tengeri életmentés nem bűncselekmény, hanem kötelesség. Véleménye szerint az NGO-kat azért vádolják hazugságokkal, bizonyítékok nélkül, hogy véget vessenek a migránsok befogadásának. Fabio Rapelli, a jobboldali Olasz Testvérek-Nemzeti Szövetség politikusa a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség olasz parlamenti meghallgatását szorgalmazta, pártja pedig tiltakozó akciót rendezett a cataniai ügyészség előtt Carmelo Zuccaro védelmében, hogy az ügyész folytathassa az NGO-król indított vizsgálatát.     

Loris De Filippi, az Orvosok határok nélkül (Msf) nevű nemzetközi szervezet olaszországi vezetője szerint az NGO-kra" szemetet dobtak".    

Beszámolt arról, hogy, szervezetük hajója 6 halottat emelt ki a tengerből, akiket a következő órákban a szicíliai Cataniába visznek.    

Az Msf egyébként Carmelo Zuccaro szerint minden gyanú felett áll, és nem tartozik a "gyanús" NGO-k közé.    

A Proactiva Arms spanyol szervezet bejelentette, hogy pénteken több mint ezer embert kellett kimenteniük a líbiai partoknál. Ezt egyelőre az olasz hatóságok nem erősítették meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 483 megtekintés

Videó: 48 311 869 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922269

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh