A Fülöp-szigetek arra számít, hogy Oroszország korszerű fegyverekkel látja el a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, amikor kedd este a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Duterte eredetileg csütörtökön találkozott volna Putyinnal, de lerövidítette oroszországi látogatását, miután Mindanao szigetén kedden fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és muzulmán szélsőségesek között. A Fülöp-szigeteki vezető közölte vendéglátójával, hogy a történtek miatt sürgősen haza kell térnie. Elmondta, hogy kormánya fegyvereket rendelt meg az Egyesült Államoktól, "de a helyzet ott most nem teljesen sima".     

Putyin reményét fejezte ki, hogy a konfliktust, amely miatt hatvan napos hadiállapotot hirdettek ki Mindanaón, gyorsan és kis veszteségekkel lehet majd elrendezni. Az orosz elnök részvétét fejezte ki a terrortámadás halálos áldozatai miatt.    

A találkozón orosz részről részt vett Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov elnöki tanácsadó, és Makszim Oreskin, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője. A délkelet-ázsiai országot az államfő mellett Alan Peter Cayetano, a külügyi és Delfin Lorenzana, a védelmi tárca vezetője, valamint Christopher Lawrence Go különleges elnök tanácsadó képviselte.   

Duterte Moszkvából hirdettette ki a hadiállapotot. Kedden elmaradt a délkelet-ázsiai államfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozója.   

"A kormány teljes egészében ura a helyzetnek, és tudatában van annak hogy a Maute Csoport/Iszlám Állam és egyéb csoportok képesek, ha korlátozott mértékben is, de megzavarni a békét" - jelentette ki moszkvai sajtótájékoztatóján Ernesto Abella Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4566157

Jelenleg az oldalon

26
Online