Kutatók szokatlanul intelligens egereket hoztak létre egyetlen gén megváltoztatásával. Eredményük fényt deríthet a tanulás és az emlékezés molekuláris alapjaira, és új kezeléseket hozhat a korral kapcsolatos kognitív rendellenességekre.

A gén a módosítás hatására meggátolja a PDE4B (foszfodieszteráz-4B) enzim hatásának kifejtését, ami a gerincesek számos szervében, köztük az agyban is jelen van. A viselkedési tesztek során a PDE4B elfojtása fokozott kognitív képességeket mutatott az egereknél, gyorsabban tanultak, tovább emlékeztek eseményekre és hagyományos társaiknál jobban oldottak meg komplex feladatokat. Ugyanakkor a félelmetes eseményekkel kapcsolatos emlékek gyorsabban halványultak.

A közzétett eredmények kizárólag egerekre korlátozódnak, embereken nem próbálták ki, a PDE4B azonban az emberekben is jelen van. A félelemmel kapcsolatos emlékeknél szerzett tapasztalatok felkelthetik a kórós rettegésben szenvedők kezelésén fáradozó kutatók érdeklődését. A PDE4B-elfolytott egerek kevésbé szorongtak, több időt töltöttek nyitott, jól megvilágított terekben, mint hagyományos társaik, akik jobban kedvelik a sötét, zárt területeket.

A hagyományos egerek természetükből adódóan félnek a macskáktól, a PDE4B-elfolytott egereknél a macskavizelet jóval gyengébb félelem reakciót váltott ki, ami fokozott kockázatvállalási viselkedést jelez. Ez azonban tompítja az összetett feladatmegoldásban mutatott előnyöket, a félelem alacsony foka csökkenti az elővigyázatosságukat, ami a szabadon élő egereknél végzetes lehet.

"A kognitív rendellenességeket jelenleg alig kezeljük, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy egerekkel végzett munkánkban azonosítottuk a foszfodiesztráz-4B-t, mint az új kezelések reményteli célpontját" - nyilatkozott dr. Steve Clapote, a Leeds Egyetem biomedikai karának tanára, a tanulmány vezetője.

A kutatók most olyan szereken dolgoznak, amik célzatosan a PDE4B elfojtására irányulnak. Ezeket a szereket állatokon fogják kipróbálni, hogy lássák, alkalmas lehet-e emberi klinikai tesztekre. "A jövőben a PDE4B-t célzó gyógyszerek javíthatják a neurokognitív rendellenességekkel és kóros szorongással élő egyének életét" - tette hozzá, a tanulmányban ugyancsak részt vevő dr. Alexander McGirr, a Brit-Kolumbiai Egyetem pszichiátere.

"A tanulmány rávilágít a PDE4B gén az egerek tanulásában és emlékezésében betöltött potenciálisan fontos szerepére, azonban további tanulmányok kellenek, hogy megtudjuk, vannak-e hatásai az Alzheimer-kórra vagy más demenciákra. Látnunk kell, hogyan befolyásolja ez a gén az emberek memóriáját és gondolkodását, csak így tudjuk felmérni a benne rejlő potenciált" - értékelte a tanulmányt dr. Laura Phipps a brit Alzheimer Kutató Intézet szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. "Jelenleg hiányt szenvedünk a hatékony kezelésekben és a gén hatásainak megismerése kulcsfontosságú lehet az új gyógyszerek kifejlesztése felé vezető úton. Mivel nagyon sok embert érint a demencia, fontosak az ilyen kutatások".

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 904 054 megtekintés

Videó: 49 074 499 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055658

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh