Vlagyimir Putyin azzal vádolja Hillary Clintont, hogy a kormány elleni lázadásra buzdítja az orosz népet. Putyinnak tíz éves politikai uralma alatt még soha nem kellett ilyen komoly politikai ellenállással megbirkóznia.

A személyesen Hillary Clinton-hoz intézett vádban Putyin elmondja, hogy szerinte Mrs. Clinton „jeleket” küldött bizonyos elemeknek az országban a vasárnapi parlamenti választásokat követően, ami a nemzetközi és a helyi megfigyelők szerint is jogszerűtlenül folyt le.

A választások miatt ezrek vonultak az utcára azt kántálva, hogy „Putyin egy tolvaj”. A fejlemény komolyan aggasztja a Kreml-t.

Politikai szövetségeseihez intézett beszédében Putyin elmondta, hogy több százmillió dollár „külföldi valutát” költenek az orosz politika befolyásolására és Mrs. Clinton személyesen bujtotta fel a tüntetőket. Putyin megnyilvánulása arra enged következtetni, hogy az Obama kormány által hirdetett új párbeszéd Moszkva és Washington között összeomlani látszik.

„Figyeltem amerikai partnereink első reakcióit,” mondta Putyin. „Az első dolog, amit a külügyminiszter asszony tett, hogy kijelentette a választások nem voltak tiszták és jogszerűek, és tette ezt azelőtt, hogy kézhez kapta volna a megfigyelők jelentéseit.”

„Megadta a jelet az országunkban lévő bizonyos elemeknek,” folytatta Putyin. „Ők meghallották a jelet és hozzáláttak a munkához az amerikai külügyminisztérium támogatásával.”

Putyin nehezen szedte össze magát, miután pártja sokat veszített a vasárnapi választásokon. A rossz szereplést a tömegek tiltakozása követte, először az állítólagos választási csalások, majd a tüntetők tömeges letartóztatása miatt.

Az arab-tavaszt a világra zúdító erőktől tartva, az orosz hatóságok gyorsan cselekedtek a tüntetések elfojtása érdekében, több csapat rohamrendőrt és kormánypárti fiatalt küldve az egyes helyszínekre, hogy kiszorítsák az ellenzéket.

Az ellenzékiek óriási tüntetést szerveznek szombatra Moszkvában és mára közel 34,000 ember jelezte a mozgalom Facebook oldalán, hogy részt vesz a Kreml köré szervezett megmozdulásban. Csütörtök éjjel a moszkvai önkormányzat 30,000 fős gyűlésre adott engedélyt. Fele ennyi tüntető megjelenése is a Szovjetunió bukása óta szervezett legnagyobb tiltakozást eredményezne.

„Az tiltakozási hangulat egyre jobban terjed,” nyilatkozta Szergej A. Markov, egy Kreml béli kapcsolatokkal rendelkező politikai elemző, az Egyesült Oroszország volt törvényhozója. „Különösen Moszkvában és Szentpéterváron gondolják az emberek, hogy a választás nem volt tiszta.” Mr. Markov szerint a Kreml nem fog válaszolni a tiltakozók panaszaira.

„A hatóságok megpróbálnak úgy viselkedni az emberekkel, mint egy szülő egy játék után síró gyerekkel,” mondta. „Nem helyes beadni a derekunkat és megvenni a játékot, hanem el kell vonni a gyerek figyelmét valami mással.”

„Szerintem egy ilyen taktika működni fog,” magyarázta Markov. „Egyelőre a Putyin iránti bizalom elég erős, bár csökkenőben van. Egy hónappal ezelőtt az emberek nem kérték volna számon Putyintól a választások meghamisítását. Ma egyre többen ezt teszik.”

A tüntetés szervezői egész csütörtökön lázasan dolgoztak az engedély megszerzésén, amit a hatóságok át akartak tenni a Kreml közelében lévő Bolotny térre. A Facebookon megjelent nyilatkozatra, miszerint „ha 5000 ember jön el, a tüntetést szétoszlatják. Ha 50,000 ember jön el, a rendőrség csendben figyelemmel kíséri az eseményt. Ha 500,000 ember jön el, a rendőrség az oldalunkra áll,” a rendőrség szóvivője a következőket nyilatkozata:

„Nekünk mindegy, hogy 5 vagy 5000 ember szegi meg a törvényt. Egyszerűen más eszközökhöz folyamodunk, hogy szétoszlassuk a törvényszegőket.”

Jay Carney, fehérházi szóvivő csütörtökön reagált Putyin vádjaira: „Amikor jogsértés történik Oroszországban vagy bármelyik másik országban, mi felszólalunk.”

Hillary Clinton európai útja során nyilatkozott az ügyben elmondva, hogy „az Egyesült Államok elkötelezett híve a demokráciának és az emberi jogoknak. Ez része az identitásunknak, az értékeinknek. Csupán hangot adtunk aggályainknak az orosz választás tisztaságát illetően és támogatjuk az orosz népet jogaik védelmében és fejlődésük érdekében.”

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 177 960 megtekintés

Videó: 38 433 222 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5888471

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh