A kínai haditengerészetnek fel kell gyorsítania a fejlesztések ütemét, és a katonáknak „fokozott mértékben háborúra kell készülniük” – jelentette ki Hu Csintao kínai elnök.

Kína több országgal keveredett területi vitába a Dél-kínai tengeren. Az Egyesült Államokkal szembeni politikai feszültség is nő, mivel Amerika igyekszik erősíteni jelenlétét a térségben. Hu bejelentésére azonban az Egyesült Államok hangsúlyozta: Kínának joga van megvédenie magát. John Kirby admirális, a Pentagon szóvivője leszögezte: „senki sem akar konfliktust a térségben” – idézte a szóvivőt az AFP hírügynökség. „Nyilvánvalóan egy nemzettől sem sajnáljuk haditengerészete fejlesztésének lehetőségét” – tette hozzá Kirby.

Jelenleg kínai és amerikai vezetők katonai kérdésekről folytatnak megbeszélést. Az egynapos találkozóra minden évben sor kerül, kimondottan azzal a céllal, hogy minden, a két ország közötti félreértést tisztázzanak. Kína nemrégiben szerezte be saját repülőgép-anyahajóját, és kezdte hangoztatni tengeri igényeit, de hadserege továbbra is főleg szárazföldi jellegű, haditengerészetét az USA haditengerészete pedig jóval felülmúlja. Hu egy katonai vezetők közötti találkozón arról beszélt, hogy a haditengerészetnek „jelentősen fel kell gyorsítania átalakítását, modernizációját, és fokozottan háborúra kell készülnie a nemzet nagyobb biztonsága érdekében.”

A hivatalos médiában használatos „háború” kifejezés a „katonai harc” és „katonai küzdelem” szavakkal is visszaadható. Elemzők szerint azonban Hu hozzászólásait általában nem kell kiélezettnek tartani. A Fülöp-szigetek és Vietnám kormánya már többször vádolta Kínát térségi agresszióval. Ezek a nemzetek korlátlan uralmat követelnek bizonyos szigetek fölött, abban a reményben, hogy ott olaj- és gázkészletek találhatók. Barack Obama amerikai elnök a múlt hónapban jelentette be: az Egyesült Államok erősíti jelenlétét a térségben, és minden haditengerészeti feladatot ellátó haderőt helyez el Ausztrália északi partjainál.

Elemzők szerint az amerikai lépés közvetlen kihívást jelent Kína számára a térség feletti uralom tekintetében, és valószínűleg támogatást jelent az USA szövetségeseinek a dél-kínai tengeri területi vitákban.

Forrás: atv.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 616 198 megtekintés

Videó: 37 255 667 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5792515

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh