Ferenc pápa, aki az első jezsuita Szent Péter trónján, egy másik jezsuitát nevezett ki a hit kongregációjának élére. Ezzel a rend, melyet Loyolai Szent Ignác alapított meg Párizsban a XVI. században, végképp a hatalom csúcsára érkezett.

A Vatikán a hétvégén szűkszavú közleményben jelentette be: nem hosszabbítják meg a hit kongregációjának élén Gerhard Ludwig Müller német bíborost, akit még a korábbi német pápa nevezett ki ebbe a tisztségbe. XVI. Benedek jóval konzervatívabb volt, mint utóda, az első jezsuita pápa, az argentin Ferenc. 13 konzervatív bíboros levelet intézett a pápához, melyben kifejtették: nem helyeslik azokat a reformokat, melyeket Ferenc tervez a katolikus családpolitikában. Konkrétan arról van szó, hogy a pápa szeretné, ha az elvált katolikusok is részesülhetnének a szentségekben és a válás miatt nem számítanának kiközösítettnek az 1,2 milliárd főnyi katolikus egyházban. A levelet kiszivárogtatták és ország-világ előtt kiderült: ebben a fontos kérdésben vita van a pápa és 13 bíboros között. Egyiküket most leváltotta a pápa. Utóda egy jezsuita érsek lett, aki korábban a kongregáció helyettes vezetője volt.

Ki a hittani kongregáció új főnöke? Luis Francisco Ladaria Ferrer 73 éves, vagyis négy évvel idősebb elődjénél. Spanyol és jezsuita. A rendet Loyolai Szent Ignác alapította Párizsban a XVI. században. Célja a reformáció megállítása volt. A pápa 1540-ben hagyta jóvá a rend megalakulását. A XVIII. században Kelemen pápa feloszlatta a rendet, mondván: túlságosan is beavatkozik a politikába. A XIX. században a jezsuita rend újjáalakult. Korábbi konzervatív nézetei helyett a haladást kezdte el képviselni a katolikus egyházon belül.

A Vatikánban drámai változások történtek az elmúlt napokban: nemcsak a hittani kongregáció főnökét váltotta le a pápa, de egy másik konzervatív bíboros is távozni kényszerült. A Vatikán harmadik embere, a “pénzügyminiszter” pedofil vádakkal kénytelen szembenézni szülőhazájában, Ausztráliában. George Pell bíboros is aláírta a levelet, melyet 13 konzervatív egyházi vezető intézett a pápához. Most “átmenetileg” távozik, mert július 18-tól kínos kérdésekre kell válaszolnia a bíróságon Ausztráliában. Csak szülővárosában több száz hívő állítja: George Pell és más papok molesztálták őt fiatal korában. Pell bíboros elismeri, hogy súlyosan hibázott, amikor pedofil papokat nem jelentett fel a rendőrségen, hanem más plébániára helyezett át. Azt azonban tagadja, hogy ő maga is molesztált volna gyerekeket. Pell bíboros a legmagasabb rangú egyházi személyiség, aki pedofil vádakkal kénytelen szembenézni.

Mindez lehetővé tette a 80 éves Ferenc pápának, hogy reformjai érdekében átformálja a Vatikánt, melynek konzervatív bürokráciája évtizedek óta akadályozza a megújulást. Mire jut a jezsuita uralom a Vatikánban? Kiderülhet a közeljövőben, hiszen a 80 éves, betegeskedő Ferenc pápának nincs túlságosan sok ideje. A hittani kongregáció korábbi vezetője sokszor ellentmondott a pápának. Utóda esetében ez aligha lehetséges, hiszen a jezsuiták egyik legfőbb fogadalma a maximális engedelmesség annak, aki Szent Péter trónján ül.

Forrás: globoport.hu / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 340 megtekintés

Videó: 48 301 617 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920863

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh