Több mint a felével csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező migránsok száma júliusban az azt megelőző hónaphoz képest, a helyi hatóságok az utóbbi három évben most regisztrálták a legkevesebb új bevándorlót - derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett jelentéséből.

Júliusban a négy legfőbb migrációs útvonalon összesen 15 400-an érkeztek az Európai Unió területére - olvasható a friss helyzetértékelésben.   

Az idei év első hét hónapjában mintegy 127 ezer új menedékkérőt regisztráltak az EU-ban, ami kétharmadával kevesebb, mint 2016 azonos időszakában volt. Ebből 94 ezren Olaszországba érkeztek, akiknek a többsége nigériai, bangladesi, guineai és elefántcsontparti állampolgár volt.   

Az olasz partokra júliusban 10 160-an érkeztek Észak-Afrikából, ez 57 százalékos csökkenést jelent a júniusi adatokhoz képest.   

A szervezet szerint a számok mérséklődéséhez több tényező hozzájárult: egyebek mellett a kedvezőtlen tengeri viszonyok, a Líbiában lévő egyik főbb indulási pont környékén kirobbant összecsapások, valamint a líbiai parti őrség határozottabb fellépése.   

A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon át idén eddig nagyjából 11 ezren érkeztek, ebből 2300-an az előző hónapban, ami a négyszerese a tavaly júliusi adatoknak. Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját az elefántcsontparti, a marokkói, a gambiai és a guineai állampolgárok alkották.   

Ezen az útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik legfőbb okaként a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg a Frontex.   

A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai, iraki, illetve afgán - menedékkérők száma ugyancsak 2300 körül alakult júliusban. Idén eddig 15 750-en érkeztek Görögországba, ami 90 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 180 917 megtekintés

Videó: 47 308 400 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6751729

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh