A Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. (DRV) szerint a vízdíjakban hét-kilencszeres különbségek is vannak országszerte, ez jelentősen csökkenthető a vízdíj hatósági árassá tételével, azonban a szabályozásnak figyelembe kell vennie az eltérő költségeket.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfőn ismertetett országvédelmi akciótervben jelentette be, hogy a hatósági ármegállapítást kiterjesztenék a víz- és csatornadíjakra, valamint a szemétszállításra, hasonlóan a korábban már ebbe a körbe sorolt villanyáram, gáz és távhő árához.

A DRV szerdai közleménye szerint az országban működő több mint 400 vízi-közmű szolgáltató saját hatáskörben meghatározott árai között hét-kilencszeres különbségek is lehetnek. Éppen ezért a DRV üdvözli a kormányzati szándékot a víz hatósági árassá tételére, amelyre a vízi-közmű ágazat irányából már korábban is érkeztek javaslatok. A DRV álláspontja szerint ezzel csökkenthetőek lennének a különbségek a fővárosban és a vidéken alkalmazott vízdíjak között, ami egyértelműen a fogyasztók számára lenne kedvező változás.

A DRV ugyanakkor bízik abban, hogy a részletes szabályozás figyelembe veszi majd a rendszer heterogén jellegét, és elismeri majd az egyes szolgáltatók esetében az eltérő adottságokból fakadó költségkülönbségeket. A lakosság eltérő sűrűsége, és a különböző domborzati viszonyok ugyanis nagyban befolyásolják az üzemeltetési költségeket, ráadásul egyes szolgáltatók esetében a kiemelt környezetvédelmi területekre vonatokozó szigorú szabályozásokból adódóan más szolgáltatóknál nem jelentkező feladattöbblettel is számolniuk kell - hívják fel a figyelmet a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 597 639 megtekintés

Videó: 33 613 602 megtekintés

Látogatók

Összesen5586409

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh