Kulcsproblémának tekinti Oroszország és Kína, hogy az Egyesült Államok idegen területen építi ki rakétapajzsát, amivel aláássa a hadászati stabilitást - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken egy, a nukleáris fegyverek elterjedésének magakadályozásáról tartott moszkvai konferencián.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a rakétapajzs Európában elhelyezett elemeinek vissza kell térniük az Egyesült Államokba. Az orosz diplomácia vezetője kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nukleáris arzenálok csökkentéséről való tárgyalásokat kizárólag kétoldalú, orosz-amerikai formátumban kellene folytatni.    

Lavrov szerint nem segíti elő a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződéssel (INF) kapcsolatban felmerült problémák megoldását, ha Washington "alaptalanul" annak megsértésével vádolja Moszkvát. Biztonsági és stabilitási megfontolásokat hangoztatva kijelentette, hogy Oroszország nem kíván csatlakozni a nukleáris fegyverek betiltásához.   

A miniszter arra szólította fel a nemzetközi közösség "felelősségteljes tagjait", hogy az észak-koreai válsággal kapcsolatban támogassák az orosz-kínai rendezési útitervet, amely szerinte elvezet majd a katonai tevékenység és a feszültség csökkenéséhez a Koreai-félszigeten, valamint egy egyenlő és oszthatatlan biztonságra épülő övezet létrehozásához Északkelet-Ázsiában. Rámutatott, hogy a fő feladat jelenleg a katonai konfliktus megelőzése, és önmérsékeletre, valamint párbeszédre szólította fel az érintett feleket.   

Iránról szólva kijelentette, hogy Oroszország lehetetlennek tartja a visszatérést azokhoz a szankciókhoz, amelyeket a Teherán nukleáris programjáról született nemzetközi megállapodást megelőzően rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Lavrov leszögezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) mint a ENSZ egyetlen olyan szerve, amely jogosult az iráni atomalku végrehajtásának ellenőrzésére, megerősítette, hogy az iszlám köztársaság betartja vállalt kötelezettségeit.   

Mint mondta, az egyezmény módosításához az összes részvevő, köztük Irán beleegyezése szükséges.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 718 735 megtekintés

Videó: 27 202 479 megtekintés

Látogatók

Összesen5105818

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh