Életbe lép szerdán az Európai Unió és Kuba közötti együttműködési megállapodás, amely a kapcsolatok rendezését, illetve a politikai párbeszéd előmozdítását célozza a felek között - jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület keddi tájékoztatása szerint a két térség kapcsolatait magasabb szintre emelni hivatott szerződés az első egyezmény az EU és Kuba között.   

"Új fejezet kezdődik az EU és Kuba közötti partnerségben. A mai nappal az Európai Unió közelebb kerül Kubához és a kubai állampolgárokhoz" - fogalmazott Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője. Hozzátette: Európát és Latin-Amerikát összeköti a közös történelem és kultúra.   

A megállapodás célja a kubai gazdasági és társadalmi átmenet támogatása. Elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a fenntartható fejlődés, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának ösztönzése, valamint a globális kihívásokra adott közös megoldások kidolgozása céljából - írták a közleményben.    

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval.   

Kuba 2014 óta sokat javított nemzetközi kapcsolatain: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában és megállapodott a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának a törléséről. Szakértők szerint a kubai forradalom "atyjának" számító Fidel Castro tavalyi halálával tovább mérséklődhet a szigetország nemzetközi elszigeteltsége.   

Az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 356 megtekintés

Videó: 48 305 047 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921295

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh