Agresszívnak minősítette az amerikai nemzetbiztonsági stratégiát Vlagyimir Putyin elnök pénteken az orosz védelmi minisztérium kibővített kollégiumának ülésén. A tanácskozáson a tárcavezető, Szergej Sojgu bejelentette a szíriai csapatkivonás befejezését.

"Az Egyesült Államok nemrégiben ismertette védelmi stratégiáját. A diplomácia nyelvén azt lehet mondani, hogy feltétlenül támadó jellegű, de ha áttérünk a katonai nyelvezetre, akkor agresszív" - mondta Putyin. "Ezt figyelembe kell vennünk a gyakorlati munkánkban" - tette hozzá.   

Az orosz elnök kijelentette, hogy Washington a rakétavédelmi rendszer kiépítésével, amelynek elemeit Romániába és Lengyelországba telepítették, megsérti az európai szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú rakéták leszereléséről 30 éve megkötött (INF-)egyezményt.   

Rámutatott, hogy a rakétavédelmi rendszer indítóállásai nemcsak elhárító rakéták, hanem manőverező robotrepülőgépek kilövésére is alkalmasak. Az egyezményt sértő lépésnek nevezte az elhárító rendszer tesztelésére szolgáló célrakéták gyártását is, amelyek tulajdonságai megegyeznek a közepes és rövid hatótávolságú társaikéval.    

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy a Pentagon 2018-as költségvetése forrásokat irányoz elő egy 5500 kilométeres hatótávolságú, szárazföldi állomásoztatású, mobil rakétarendszer kifejlesztésére. Eközben az Egyesült Államok Oroszországra próbálja meg rábizonyítani a szerződésszegést, miként azt akkor is tette, amikor ki kívánt lépni a rakétaelhárító rakétarendszereket megtiltó (ABM) egyezményből.   

Hangsúlyozta: Oroszország szuverén joga, hogy megfelelő módon reagáljon a katonai infrastruktúra agresszív fejlesztésére, egyebek között arra, amit az Egyesült Államok és a NATO tesz Európában. Felszólította a katonai vezetést, hogy kísérje figyelemmel az erőegyensúly változását, tekintettel az amerikai rakétavédelmi rendszerre, különösen Oroszország határai mentén, a konfliktusövezetekben és Európában. Kijelentette, hogy az orosz haderőnek minden eszköze megvan az elrettentéshez.   

Putyin szerint különös hangsúlyt kell fektetni a haderő nagypontosságú fegyverekkel és pilóta nélküli csapásmérő eszközökkel való felszerelésére, valamint a személyi felszerelés, a felderítés, a kommunikáció és az elektronikus hadviselés eszközeire. Hangsúlyozta a mobilitás fokozásának fontosságát.   

Az orosz elnök meghirdette az "új technikai rend korszakának" megfelelő haderő kialakításának feladatát, és kijelentette, hogy az orosz hadseregnek ezen a téren az elsők között, több viszonylatban pedig abszolút világelsőnek kell lennie. Putyin, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka is, elégedettségének adott hangot a haderő átfegyverzésével kapcsolatban, hozzáfűzve azt az elvárást, hogy három éven belül az új fegyverekkel való felszereltség szintje a jelenlegi 60-ról elérje a 70 százalékos szintet. (A nukleáris triád esetében ez a mutató az elmúlt évben 79 százalékos volt, és ezen belül a szárazföldi állomásoztatású erőknél el kell érnie a 90 százalékot.)   

Mint mondta, Oroszország védelmi képességét a GDP 2,8 százalékának ráfordításával kell tudnia biztosítani. (A múlt évben ez az arány 4,1 százalék volt, ami 2018-ban a GDP 2,85-2,86 százalékára csökken majd.) Kiemelte a békés külpolitika jelentőségét, hozzátéve, hogy Moszkva nem pályázik a világcsendőr szerepére.   

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy Oroszország befejezte csapatainak Szíriából történt részleges kivonását. (A hmejmími légi- és a taruszi haditengerészeti támaszpont tovább működik az arab országban.) A hadseregtábornok először ismerte el, hogy az orosz haderő Iszkander típusú rakétákat is bevetett Szíriában. Elmondta, hogy a szíriai hadműveletben 48 ezer orosz katona vett részt.   

Közölte, hogy először sikerült összefüggő rádiólokációs mezőt vonni az ország köré. Sojgu arról tájékoztatta Putyint, hogy az orosz flotta jelenléte a Földközi-tengeren folyamatos lesz.    

Putyin a nap folyamán rendeletben bízta meg a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) az Oroszország ellen irányuló kibertámadások elhárításával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 814 megtekintés

Videó: 48 285 991 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919380

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh