A technológia még gyerekcipőben jár, ennek ellenére gazdasági szakemberek úgy vélik, hogy rendkívüli mértékben növelheti a jólétet.

Az Accenture vállalati tanácsadócég szakértőinek prognózisa szerint az öntanuló gépek és az intelligens szoftverek drámai mértékű jóléti hatásokat fognak eredményezni a közeljövőben. 2035-ben az európai gazdaságok az új technológiáknak köszönhetően kétszer olyan gyorsan növekedhetnek majd, mint e fejlesztések nélkül. A jelenlegi technológiai szinten az éves gazdasági növekedés hosszú távon 1,4 százalékos lenne, míg a mesterséges intelligenciával kiegészítve évi 3 százalékos. Az öregedő és ezzel együtt csökkenő számú lakosság miatt a növekedéshez elengedhetetlen lesz a szoftverekben és a robotokban a mesterséges intelligencia alkalmazása.

A mesterséges intelligencia kapcsán gyakran merül fel, hogy munkahelyeket szüntethet meg, ezzel szemben sokkal több lehet a pozitív hatása. A munkaproduktivitás tekintetében Németországban 29, az Amerikai Egyesült Államokban 35, míg Svédországban 37 százalékos emelkedés valósulhat meg. Amennyiben például intelligens rendszerek segítenek a betegségek korai felismerésében, akkor az orvosok a jövőben sokkal inkább összpontosíthatnak a diagnosztika helyett a kezelésekre.

A mesterséges intelligencia teljesen új üzleti modelleke kialakulásához is vezethet és ezek a rendszerek folyamatosan optimalizálhatják magukat. A vállalatok és a munkavállalók az új technológiákkal a következő 20 évben közel 1000 milliárd eurót termelhetnek. Így a jóléti szint már 25 év alatt a mostani kétszeresére nőhet, míg a jelenlegi technológiai szinttel ugyanez közel 50 esztendőbe telne. Az olyan államok, amelyeknél kiemelt szerepe van az iparnak (Svédország, Finnország, Németország, USA), sokkal jobban profitálhatnak a folyamatból, mint azok, amelyekre ez nem jellemző. Az utóbbi kategóriába tartozik például a szakemberek szerint Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország is. Japánban viszont a növekedés akár a jelenlegi háromszorosa is lehet.

Az Accenture kutatói nem vizsgálták külön a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatásait. Az azonban biztos, hogy a technológia komoly hatást fog gyakorolni a területre, de az eltérő munkacsoportokat különböző módon érinti majd. Bizonyos munkakörök és foglalkozások eltűnhetnek, újak jelenhetnek meg, míg más munkák előtérbe kerülhetnek.

Forrás: sg.hu / welt.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 887 megtekintés

Videó: 49 073 652 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055591

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh