A Moody's hitelminősítő saját meghatározása alapján nem törlesztőnek tekinti Görögországot az adósság cserébe bevont államkötvények esetében.

A görög kormány pénteken jelentette be, hogy a görög szuverén adósság magánbefektetőinek jelentős többsége jelezte részvételi hajlandóságát az adósságátrendezési folyamat során megvalósuló kötvénycsere-programban.

A Moody's szombat hajnalban Londonban közölte, hogy értesülései szerint a részvételi arány a határidőig elérte a 85,8 százalékot, vagyis ennyi magánhitelező hajlandó a portfólióiban tartott görög szuverén kötvényállomány cseréjére.

A kötvénycsere-program célja az volt, hogy rávegyék Görögország hitelezőit: írják le önként veszteségként az általuk birtokolt kötvények értékének több mint felét. Mivel a programban a magánbefektetők több mint 66 százaléka részt vesz, így a görög kormánynak jogában áll kiterjeszteni a veszteségleírást a többi hitelezőre is. A hitelminősítő szerint ennek révén várhatóan az első körben kimaradt kötvénytulajdonosok óriási többségét is bevonják a kötvénycsere-tranzakcióba.

A Moody's definíciói szerint ez a kötvénycsere értékvesztéssel megvalósuló adósságcserének - minősül, és így az érintett adósságállomány tekintetében nem törlesztővé válásnak felel meg, mivel a csere az eredeti kötvényajánlati feltételekhez képest csökkentett pénzügyi kötelezettséget jelent - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég közölte azt is, hogy mostani bejelentése nincs hatással az általa Görögországra érvényben tartott C adósosztályzatra, amely a Moody's osztályzati módszertanában a lehetséges legrosszabb besorolás.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Gyakorlatilag görög államcsőd Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 728 272 megtekintés

Videó: 28 823 994 megtekintés

Látogatók

Összesen5228368

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh