Romboló erejű folyamat a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit), és akár újabb tagállamok kiválásához is vezethet Tony Blair volt brit kormányfő szerint.

A munkáspárti politikus a Die Welt című német lapban csütörtökön ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy valamennyi tagállamban megvannak azok a félelmek és feszültségek, amelyek Nagy-Britanniában az európai uniós (EU-) tagság megszüntetését pártolók győzelméhez vezettek a 2016-os népszavazáson.   

Ráadásul Nagy-Britannia a távozás után példájának követésére ösztönözhet más tagállamokat. A kiválás után hangsúlyosan "nem EU-tagországként" határozná meg magát, és a tagállamok közötti feszültségek ügyében másként tevékenykedne, mint a közösség tagjaként. Ez pedig "nem lesz jó Európának" - mondta Tony Blair.   

Hangsúlyozta, hogy a Brexitet fel kell használni a félelmeket okozó gondok megoldására, különben tovább erősödik a populizmus. Nem szabad visszariadni a reformoktól, például az egyik uniós alapszabadság, az EU-n belüli lakhelyválasztás és munkavállalás szabadságának felfüggesztésétől. Ez "megbékítené a briteket Európával, és általánosságban is közelebb vinné az európaiakat az unióhoz" - mondta Tony Blair, aki 1997-től 2007-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.   

Hangoztatta, hogy a Brexitről szóló tárgyalások alatt a huszonheteknek nyitva kell tartaniuk a közösségbe visszavezető ajtót, és ezzel támogatniuk kell az EU-párti brit erőket. Mint mondta, valós esélyt lát arra, hogy honfitársai átgondolják a tagságról hozott döntésüket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 198 megtekintés

Videó: 48 285 018 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919278

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh