Tudósok kizárólag molekulák alkalmazásával fejlesztettek ki és alkottak meg egy fejlett biológiai átalakítót, úgynevezett transzduktort, egy genetikai kódok manipulálására képes számítógépet, melynek outputjait új inputokként használhatnak későbbi számításokhoz. Az áttörés egy napon új lehetőségeket nyithat meg a biotechnikában, segítve a személyre szabott génterápiákat és a klónozást.

Igen nagy az érdeklődés az ilyen biomolekuláris (DNS-t és enzimeket használó) számítási eszközök iránt, ami főként annak köszönhető, hogy a hagyományos számítógépekkel ellentétben képesek közvetlen kölcsönhatásba lépni a biológiai rendszerekkel, vagy akár az élő organizmusokkal is. Nincs szükség interfészre, mivel a molekuláris számítógépek minden alkotóeleme, beleértve a hardvert és a szoftvert, az inputot és az outputot molekulákból tevődik össze, melyek egy oldatban lépnek kölcsönhatásba programozható kémiai események láncolatán keresztül.

"Eredményeink egy újszerű, szintetikusan tervezett számítógépet tárnak elénk, ami ismétlődően számol és biológiailag releváns eredményeket állít elő" - nyilatkozott a kutatást vezető Ehud Keinan professzor az izraeli Technion Műszaki Egyetem kémiai karának tanára. "A fokozott számítási teljesítmény mellett ez a DNS alapú transzduktor számos előnyt rejt, többek közt a genetikai információ olvasását és átalakítását, a molekuláris méretekre történő miniatürizálást, és olyan számítási eredmények előállítását, ami közvetlenül lép kölcsönhatásba élő organizmusokkal"

A transzduktor alkalmazható genetikai anyagon az adott szekvenciák észlelésére és kiértékelésére, valamint a genetikai kód megváltoztatására és algoritmusos feldolgozására. Keinan professzor szerint hasonló eszközök más számítási problémák esetében is használhatók. "Minden biológiai rendszer, még a teljes élő organizmusok is, természetes molekuláris számítógépek. Mindannyian biomolekuláris számítógépek vagyunk, olyan gépek, melyek alkotóelemei logikai módon egymással 'beszélgető' molekulák. A hardver és a szoftver komplex biológiai molekulákból épül fel, egymást aktiválva a különböző előre megszabott kémiai feladatok elvégzéséhez. Az input meghatározott, programozott változásokon átmenő molekula, ami szabályok sorozatát (szoftvert) követ, míg ennek a kémiai számítási folyamat outputja egy másik jól körülírható molekula" - összegzett.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...