Az Egyesült Államokban a szenátus nem szavazta meg az előírt éjféli határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt.

A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett, és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát. A szenátus 50:49 arányban utasította el a törvényjavaslatot.   

McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, "cinikus döntésnek" minősítette a demokrata politikusok voksait, válaszában azonban Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.    

A Fehér Ház szintén a demokratákat tette felelőssé: a demokraták "törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul meggondolatlan követeléseikkel" - szögezte le közleményében Sarah Huckabee Sanders szóvivő. Hozzátette: a demokraták "a politikát helyezték a nemzetbiztonságunk, a katonacsaládjaink, a hátrányos helyzetű gyerekek és országunk azon képessége elé, hogy minden amerikait egyformán szolgálhassunk".    

Az egyezkedés, a heves vita négy hétig tartott, és Donald Trump elnök még péntek délután is egyeztetett a Fehér Házban Chuck Schumerrel. A demokraták ahhoz kötötték az igenlő voksot, hogy a törvény foglalja magában az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt védő DACA-program folytatását, ezt azonban a republikánus politikusok visszautasították. A közvetlenül a szavazási kudarc után a szenátusban mondott rövid beszédében Schumer azt mondta, hogy a Fehér Házban folytatott megbeszéléseiken Donald Trump elnök kihátrált egy kétpárti kompromisszumos megoldásból, amelynek az lett volna a lényege, hogy a DACA-program folytatásáért cserében a demokraták megszavazták volna az amerikai-mexikói határra tervezett fal építésének finanszírozását.    

A voksoláskor öt demokrata párti politikus a republikánusokkal együtt szavazott, öt republikánus pedig a törvényjavaslat ellen foglalt állást. A republikánusok a kormányzati munka finanszírozásának hosszú távú megoldását szeretnék elérni. A szavazáson betegsége miatt nem volt jelen John McCain republikánus szenátor.    

Mitch McConnell a jövő hét elejére új törvényjavaslatot ígért.    

A kormányzati hivatalok elvi leállása éjfélkor megkezdődött, és ez egybeesik Donald Trump elnöki beiktatásának egyéves évfordulójával. Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy finanszírozás híján a kormányzati hivatalok és ügynökségek leálltak. Akkori ez tizenhat napig tartott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 813 676 megtekintés

Videó: 47 978 298 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888330

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh