Törökország "nem lép vissza" a szíriai Afrínt ellenőrző kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) ellen indított Olajág hadművelettől, Ankara erről megegyezett Oroszországgal - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az államfői palotában.

Az YPG Ankara szemében a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szíriai terrorszervezet, amely ugyancsak fenyegetést jelent Törökországra nézve.   

Erdogan kifejtette: Törökország az Egyesült Államokat próbálta meggyőzni, hogy Washington ne egy másik terrorszervezet, hanem a török haderő oldalán harcoljon az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái ellen. Az amerikai tábornokok szerint nem elég az a hadsereg, amelyet Ankara erre a célra el tud különíteni - nehezményezte a török elnök.   

Erdogan leszögezte: ahogy Ankarának a törökországi kurdokkal sincs gondja, úgy az afríni beavatkozás sem az ottani kurdok, hanem egy terrorszervezet ellen irányul. "Amikor az elnyomás megszűnik, azt leginkább az afríni kurdok, arabok és türkmének fogják megköszönni nekünk" - hangoztatta. Hozzátette: "A hadművelet akkor ér véget, amikor eléri a célját." Törökországnak nem áll szándékában megszállni semmit sem, ha befejeztük, kivonulunk - nyomatékosította Erdogan.   

A török államfő arról is beszámolt, hogy eddig egy török életet követelt a hadművelet, egy Afrínból kilőtt aknagránát a török Hatay tartomány egy erőművébe csapódva megölte az elektromos művek egyik dolgozóját.   

Ezzel egy időben az Anadolu török állami hírügynökség közölte: a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) újabb frontot nyitva a szíriai Azáz városa felől, tehát keleti irányból is benyomult Afrín körzetébe. Azázt még a 2016 augusztusában indított Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében vonta ellenőrzése alá a török haderő és az SZSZH.   

Az Anadolu jelentése szerint a térség északnyugati, hegyvidéki részein előrenyomuló csapatokat a légierő és a tüzérség is támogatja.   

Az YPG válaszul folyamatosan rakéta és aknagránátokat lő át török területekre.   

Az NTV török hírtelevízió hétfőn jelentette, hogy a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Hakkari tartomány kormányzói hivatala január 24-től 15 napra a térség bizonyos területeit "különleges biztonsági övezetnek" nyilvánítja. A közlemény szerint az óvintézkedés az állampolgárok védelmét szolgálja a PKK esetleges terrortámadásaival szemben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 547 megtekintés

Videó: 48 320 249 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923533

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh