Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása mellett - szögezte le kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, sajnálatát fejezve ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államok felmondja a szerződést.

Rövid sajtónyilatkozatában Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve az egész világ biztonsága szempontjából.   

Kijelentette, a szerződés tizenkét év munkájának az eredménye, működik, eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket.   

Rámutatott, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az utóbbi években ellenőrzései során rendre megerősítette, hogy az iszlám köztársaság teljesíti vállalásait, és hozzátette, ameddig ez így marad, addig az Európai Unió is kitart a megállapodás teljes körű végrehajtása mellett.   

"Maradjanak hűek a vállalásaikhoz, s mi is hűek maradunk a mieinkhez" - üzente Mogherini az iráni vezetőknek, kiemelve, hogy az egyezmény bizonyítéka annak, hogy párbeszéd útján lehetséges kölcsönösen előnyös megoldásokat találni és közös nevezőre lehet jutni akkor is, ha eltérőek az álláspontok és az érdekek.   

A főképviselő különösen aggasztónak nevezte Trump azon bejelentését, miszerint visszaállította az amerikai szankciókat Irán ellen. Mint közölte, egyeztetni fog a nemzetközi partnerekkel ennek a lehetséges hatásairól, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU elkötelezett a gazdasági beruházásai védelme mellett.   

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy az új fejlemények egységes európai megközelítést igényelnek, az uniós vezetők erről is tárgyalni fognak jövő heti szófiai csúcstalálkozójukon.

 

Netanjahu: Trump bátor, helyes döntést hozott

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök  szerint  Donald Trump amerikai elnök bátor, helyes döntést hozott az iráni nukleáris alku felmondásával.

Az izraeli hadsereg az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon - közölte a tízes kereskedelmi tévécsatorna esti tévéhíradója kedden   

Izrael nagyra becsüli és támogatja Donald Trump döntését, amelyet bátornak és helyesnek nevezett Benjámin Netanjahu az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetített beszédében, amely közvetlenül Donald Trump korábban egyenes adásban bemutatott beszéde után hangzott el.    

"Erőteljesen válaszolunk minden támadásra" - hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök, s Trump lépését támogatva közölte, hogy Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban.   

Netanjahu azt is kijelentette, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket  biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy nukleáris bombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson.    

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint. A televízió szerint azért adták ki az utasítást a Golán - fennsíkon a lakosságnak és a hatóságoknak az óvóhelyek megnyitására, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában.

 

Brit-francia-német közlemény: sajnálatos és aggályos Trump döntése

Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból.

A három ország alig burkolt utalást tett arra is, hogy nem kíván gazdasági szankciókat alkalmazni Irán ellen, és szintén kevéssé leplezett diplomáciai megfogalmazásokkal követeli, hogy Washington tartózkodjék a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől az iráni egyezményben továbbra is részes országokkal szemben.   

Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben - amelyet a brit kormányfő londoni hivatala tett közzé - leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából.   

A kommüniké felhívja a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, amely változatlanul az iráni nukleáris programmal kapcsolatos viták rendezésének kötelező nemzetközi jogi erővel bíró keretrendszere.   

May, Macron és Merkel felszólította a megállapodás összes érintett országát, hogy tartsák fenn elkötelezettségüket a szerződés maradéktalan végrehajtása mellett, és felelősségteljes szellemben cselekedjenek.   

A Downing Street által kiadott közös felhívásban a három európai vezető hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint Irán folyamatosan tartja magát a megállapodásban vállalt korlátozásokhoz, és ennek következtében a világ biztonságosabbá vált.   

Mindezek alapján a három európai hatalom továbbra is részese marad az Iránnal kötött megállapodásnak, és folytatja együttműködését az egyezményben maradó többi aláíró országgal a szerződés érvényben tartásának biztosítására - szögezi le London, Párizs és Berlin közös közleménye.   

A kommüniké szerint ebbe beletartozik az is, hogy biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris programról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.   

A közös brit-francia-német közlemény felszólította az Egyesült Államokat annak biztosítására, hogy az Iránnal kötött egyezmény szerkezete ne sérüljön, és arra, hogy Washington tartózkodjék az olyan cselekményektől, amelyek akadályoznák a többi aláíró országot a szerződés maradéktalan végrehajtásában.   

Az európai hatalmak felszólították az amerikai kormányt arra is, hogy engedje a szerződés fő elemeinek folytatódó betartatását, és minden lehetséges módon törekedjék azoknak az előnyöknek a megőrzésére, amelyeket a nukleáris fegyverek elterjedésének akadályozásában az Iránnal kötött szerződés elért.   

A három vezető arra biztatta Iránt, hogy visszafogottan reagáljon az Egyesült Államok döntésére.   

A közlemény felhívja Teherán figyelmét arra, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit. A három vezető hangsúlyozza, hogy az egyezmény maradéktalan együttműködési kötelmet ró az iráni félre az IAEA ellenőrzési követelményeinek teljesítésében.   

A kommüniké szerint érdemben foglalkozni kell az iráni rakétafejlesztési program keltette aggodalmakkal, és a térségben - különösen Szíriában, Irakban és Jemenben - kifejtett iráni destabilizáló tevékenységekkel is.

 

Barack Obama: az egyezmény felmondása komoly hiba

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke megfontolatlannak és komoly hibának minősítette Donald Trump döntését az iráni atomegyezmény felmondásáról.

Obama rövid közleményben fejtette ki álláspontját a jelenlegi elnök döntéséről.   

"Úgy gondolom, hogy komoly hiba a JCPOA (közös átfogó cselekvési terv) kockáztatása anélkül, hogy Irán bármiképpen is megsértette volna a megállapodást" - fogalmazott a kommünikében.   

A 2015-ben Teheránnal megkötött nukleáris egyezmény - amelyet az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió írt alá - Barack Obama elnökségéhez kötődik. Amerikai elemzők egy része az egyik nagy külpolitikai sikereként tartja számon.   

Bár maga a volt elnök az elmúlt hónapokban nem aktivizálta magát a megállapodás életben tartása érdekében, volt külügyminisztere, John Kerry aktív "árnyékdiplomáciát" folytatott. Kerry kétszer is találkozott Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, legutóbb két héttel ezelőtt New Yorkban, tárgyalt Frank-Walter Steinmeier német államfővel, aki az egyezmény aláírásakor külügyminiszter volt, találkozott Emmanuel Macron francia államfővel és telefonon egyeztetett Federica Mogherinival, az Európai Unió külügyekért felelős biztosával is.   

Kerry még kedden délelőtt is arra szólította fel Donald Trumpot, hogy ne mondja fel a nukleáris egyezményt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 250 689 megtekintés

Videó: 38 489 574 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5892521

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh