Rövid távon mérsékelt hatásai lennének az európai gazdaságokra az orosz földgázszállítások esetleges leállásának, ám hosszabb távon már súlyosabb következményekkel kellene számolni, és a kieső orosz földgázmennyiség pótlása sem lenne egyszerű - állapította meg Londonban ismertetett új tanulmányában a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának alapeseti forgatókönyve szerint az orosz földgázexport hosszabb ideig tartó fennakadását Oroszország és az Európai Unió egyaránt komolyan megszenvedné. Éppen ezért a Moody's szakelemzői "nagyon alacsony valószínűségűnek" nevezték azt a lehetőséget, hogy Oroszország a továbbiakban nem lesz hajlandó földgázt exportálni az EU-gazdaságoknak, vagy az Európai Unió tiltja be az energiahordozó-importot Oroszországból.

A cég ugyanakkor kidolgozott egy "nagyon kedvezőtlennek" nevezett forgatókönyvet is, amely abból indul ki, hogy az Ukrajnán keresztül Európába szállított orosz földgáz exportja 12 hónapra leáll.

Oroszország ebben az esetben át tudná irányítani exportja egy részét más, Ukrajnát elkerülő vezetékrendszerekbe, ám a Moody's számításai szerint Európa földgázellátásában így is 56 milliárd köbméter - az éves európai fogyasztás 12 százalékának megfelelő - hiány keletkezne. E forgatókönyv megvalósulása esetén a cég szakértőinek becslése szerint az európai földgáz beszerzési ára rövid távon 15 százalékkal, egy év után már 50 százalékkal emelkedne.

A Moody's adatai szerint az EU tavaly összesen 462 milliárd köbméter földgázt használt fel, ebből 154 milliárd köbméternyit Oroszországból importált, és az orosz földgázmennyiségből 82 milliárd köbméter haladt át Ukrajnán. Ha ez utóbbi kiesik, valószínűtlen, hogy alternatív vezetékes útvonalakon ezt teljes egészében pótolni lehetne, ahhoz pedig, hogy az Ázsiának szánt cseppfolyósított földgázból (LNG) Európába lehessen átirányítani megfelelő mennyiséget, 30-50 százalékos áremelkedésre lenne szükség, tekintettel a két térség közötti jelenlegi árkülönbségekre - áll az elemzésben.

A cseppfolyósított földgáz importja előtt ettől függetlenül is több akadály magasodik. Az első az, hogy az azonnali lekötésű, illetve rövid távú szerződések alapján zajló LNG-kereskedelem éves mennyisége mindössze 80 milliárd köbméter a 300 milliárd köbméteres teljes globális forgalmon belül. A fennmaradó részt hosszú távú szerződések alapján forgalmazzák, és általában korlátozott a kapacitás a szállítmányok átirányítására.

Emellett az LNG-szállítmányok európai fogadó infrastruktúrája jórészt Dél-Európában - főleg Spanyolországban - koncentrálódik, és ezeknek az országoknak korlátozott a kapcsolódási kapacitásuk a szomszédos országok földgáztovábbító rendszereihez. Németországnak, a legnagyobb EU-gazdaságnak például nincs is LNG-importfogadó kapacitása - hangsúlyozza a Moody's tanulmánya.

Európa más nagy londoni házak szakelemzői szerint is nagyon nehezen tudná pótolni az orosz földgázt tartós exportfennakadások esetén.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi tanulmánya szerint az európai földgáztermelés növelése és pótlólagos földgázmennyiség beszerzése Észak-Afrikából csak a töredékét fedezné a szankciók vagy az orosz ellenlépések miatt esetleg teljesen kieső orosz földgáznak.

A Fitch Ratings számításai szerint Nagy-Britannia, Norvégia és Hollandia 10-20 milliárd köbméterrel tudná növelni északi-tengeri mezőinek éves hozamát, de ez is csak 7-14 százaléka lenne az EU-ba irányuló tavalyi teljes orosz földgázexportnak.

A Fitch londoni elemzői is hangsúlyozták, hogy csak csekély mennyiség lenne remélhető a cseppfolyósított földgáz importjából, mivel Európa földgázigénye a világ teljes LNG-termelésének 44 százalékával egyenlő, ráadásul a világszerte előállított cseppfolyósított földgáz zöme le van kötve hosszú távú szállítási szerződésekkel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4552384

Jelenleg az oldalon

5
Online