Nem szavazták meg a svájciak a vasárnapi referendumon az óránként 22 svájci frankos (5500 Ft) minimálbér bevezetését a köztelevízió első adatai szerint. Ugyancsak elvetették az eddigi eredmények alapján 22 új svéd Gripen harci gép vásárlását is.

A svájci szavazók hagyományosan elutasítják az olyan javaslatokat, amelyek véleményük szerint kárt okoznának az ország gazdasági sikerének. Bírálói szerint az általános és egységes minimálbér rontaná a versenyképességet, és munkahelyek elvesztéséhez vezetne. Egyes szektorokban már eddig is volt minimálbér, másokban nem.

"A szavazás eredménye egyértelmű elutasítás lesz" - mondta Claude Longchamp a gfs.bern közvélemény-kutató intézettől az SRF tv-ben, azt jósolva az első eredmények alapján, hogy az igenek aránya mindössze 30 százalékot ér majd el vagy még kevesebbet. Később az intézet Twitter-üzenetében már csak 23 százaléknyi igent közölt, hozzátéve, hogy a hibahatár 3 százalék. Az órabér 22 svájci frankos minimuma a legmagasabb lett volna a világon.

A Gripen-vásárlást az eddigiek szerint csak szoros különbséggel szavazták le a svájciak. A Saab cég harci gépeinek ára összesen 2,56 milliárd euró (780 milliárd Ft) a szerződésben, amelyet a referendum a jelek szerint most mintegy 52 százalékkal meghiúsított, csapást mérve a svéd vállalatra is. A kormány a Northrop F-5 Tiger gépeinek öregedő flottáját szerette volna lecserélni.

"Most már gyakorlatilag az is világos, hogy a Gripeneket ma nem fogjuk megvenni" - mondta Longchamp az SRF-nek.

A harmadik kezdeményezésre, miszerint a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől, a gfs.bern adatai szerint mintegy 63 százalék mondott igent. Genfben 74,2 százalék volt ez az arány az eddigi eredmények alapján. A hibahatár itt is 3 százalék.

Svájcban a népszavazási kezdeményezések elfogadásához a lakosság és a kantonok többségének beleegyezése kell.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 567 megtekintés

Videó: 48 938 858 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029601

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh