Július 16-án Helsinkiben rendezik meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóját - közölte csütörtökön egyidejűleg Moszkvában a Kreml és Washingtonban a Fehér Ház sajtószolgálata.

Az orosz elnöki hivatal által kiadott közlemény rámutatott, hogy ez lesz a felek első hivatalos kétoldalú csúcstalálkozója.        

A két vezető eddig csak a G20-csoport tavaly júliusi hamburgi és a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi danangi csúcstalálkozója alkalmából találkozott személyesen egymással.       

A csúcstalálkozó helyéről és időpontjáról John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdai moszkvai tárgyalásai során született megállapodás. Boltont, aki Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Jurij Usakovval, az elnök külpolitikai tanácsadójával tárgyalt, Putyin is fogadta.       

A helsinki csúcs hivatalos és együttes bejelentését a felek csütörtökre időzítették, de Trump a Fehér Házban újságíróknak már szerdán elárulta: "valószínűleg" a finn fővárosban találkozik majd Putyinnal, a NATO július 11-én és 12-én tartandó brüsszeli csúcstalálkozóját követően. Az előzetes kiszivárogtatások július 15-ét nevezték meg a csúcs lehetséges dátumaként, ám az egybeesett volna az oroszországi labdarúgó-világbajnokság moszkvai döntőjével.       

A csúcs lehetséges témái a két fél hivatalos képviselőinek nyilatkozatai alapján a hadászati stabilitás, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a világ konfliktushelyzetei - köztük elsősorban Szíria, Ukrajna és a Koreai-félsziget -, valamint a kétoldalú viszony megújítása lehetnek.       

Usakov szerdán úgy vélekedett, hogy Putyin és Trump közös nyilatkozatot fog elfogadni, amely tartalmazza majd a kétoldalú kapcsolatok javítása, valamint a nemzetközi stabilitás és biztonság szavatolása érdekében teendő tervezett lépéseket. Bolton szerint Trump tárgyalni fog Moszkvának a G7-csoportba való visszavételéről. Egybehangzó nyilatkozatok szerint a csúcsot várhatóan egy külügyminiszteri találkozó fogja előkészíteni.       

Putyin egyébként a Boltonnal folytatott megbeszélése során kijelentette, hogy Oroszország nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztásba, amit Trump egy csütörtöki Twitter-üzenetében ki is emelt.       

Nyugat-európai, főleg brit lapokban megjelent vélemények szerint - miközben az orosz-amerikai csúcs csökkentheti a feszültséget a kétoldalú viszonyban - elmérgesítheti a viszonyt az Egyesült Államok és egyes európai szövetségesei között.   

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy június 30. és július 5. között az amerikai kongresszus mindkét kamaráját képviselő küldöttség tárgyal majd Szentpéterváron és Moszkvában. A tengerentúli parlamenti delegáció július 3-án az orosz alsó- és felsőházba látogat majd el. Zaharova elmondta, hogy az amerikai szenátorokat és képviselőket az orosz külügyminisztériumba is meghívták.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 960 megtekintés

Videó: 47 971 660 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887862

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh