Növényi alapanyagból készül a biopalack, mely 62 Celsius felett 85 nap alatt teljesen lebomlik szén-dioxidra és vízre. A PLA (Polylactyd acid) valóban 100 százalékba lebomlik – mutatta be a növényi alapanyagból készült, környezetkímélő magyar találmányt, a biopalackot Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában.

Cukorcirokból, vagy cukorrépából előállított tejsavból több molekulát összeraknak, és ez alkalmas lesz arra, hogy műanyagot gyártsanak belőle. Olyat, ami 62 Celsius fölött 85 nap alatt szén-dioxidra és vízre bomlik – magyarázta a szakember.

Beszélt arról is, annak örülne, ha a boltok polcain ismét megjelennének a visszaváltható műanyagpalackok, és szerinte ismét be kell vezetni a betétdíjat. Utóbbi ugyanis 95 százalékos begyűjtési arányt biztosít bármilyen hulladékról is legyen szó.

A cél a begyűjtés hatékonyságának javítása, az Európai Unió is ezt várja el tőlünk – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezt segíti a betétdíj, míg a termékdíjjal „diszkriminálni” akarják a piacról a nem begyűjthető, a nem újrahasznosítható csomagolóanyagokat.

Az országban évente 300 ezer tonna műanyaghulladék keletkezik, ebből PET-palack 60 ezer tonna. Úgy kell kialakítani a díjazást, az adókat, hogy ne is érje meg a cégeknek ilyenbe csomagolni a termékeiket. Ebbe az irányba megyünk az elkövetkező másfél évben – szögezte le Illés Zoltán.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3804499

Jelenleg az oldalon

9
Online