Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) határozata értelmében azok a diákok is jelentkezhetnek a technikumok szakmai vizsgára felkészítő, két évfolyamos képzésére, akik a járványhelyzet miatt most nem kívánnak vagy nem tudnak érettségi vizsgát tenni, azoknak a tanulóknak, akik így tanulnak tovább, az érettségit utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig kell megszerezniük - közölte az ITM pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. Ez a dokumentum tért ki arra, hogy érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire.  

A minisztérium határozata szabályozza a szakmai vizsgákra vonatkozó intézkedéseket is. A komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követően kell az intézményeknek megszervezniük. A gyakorlati vizsgákat az iskolák által meghatározott időpontban, lehetőség szerint májusban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő védőtávolság biztosításával, a biztonsági előírások betartásával kell megszervezni és lebonyolítani. A vizsga végeredményét a szóbeli vizsga eredménye nélkül kell megállapítani.  

Kiemelték, a vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben a kötelező szakmai gyakorlat legalább 60 százalékát teljesítették. A vizsgára bocsátás feltételeként előírt okiratok (például nyelvvizsga, jogosítvány) bemutatása nem kötelező, sikeres vizsga esetén a bizonyítványt azok hiányában is ki kell állítani.  

A határozat arra is kitér, hogy mellék-szakképesítés megszerzésére irányuló vizsgát nem lehet szervezni, azokat a 2020-2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kell megtartani. A javító- és pótlóvizsgák teljesítésének határidejét is meghosszabbították, a 2020-2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakának utolsó napjáig.  

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a különleges szabályozás alapján igazoltnak kell tekinteni annak a tanulónak a hiányzását, aki a veszélyhelyzetre tekintettel valamely vizsgatevékenységen nem vesz részt, és számára a 2020-2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kötelező vizsgalehetőséget kell biztosítani, ez azonban nem tekintendő javító- vagy pótlóvizsgának.  

Bódis József, az ITM innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a közleményben kifejtette, az ITM ezzel az intézkedéssel is hozzájárul ahhoz, hogy minden diák továbbtanulhasson, aki szakmát szeretne szerezni. A magyar gazdaságnak, a hazai vállalkozásoknak nagy szükségük van és lesz a versenyképes szaktudással bíró, tehetséges fiatalokra - tette hozzá az államtitkár.  

Felidézték, a kormány döntése alapján a középfokú oktatás végzős tanulói közül májusban azok a fiatalok tehetnek érettségi vizsgát, akiknek a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz szükségük van a bizonyítványra. A többieknek az őszi időszakban lesz lehetőségük az érettségi megszerzésére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 264 megtekintés

Videó: 48 296 742 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920349

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh