Forint milliárdokban mérhető károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, hogy génmódosított (GMO) vetőmagok kerültek ki a termelőkhöz, majd a szántóföldekre, mivel ezzel megszűnik az ország génmódosítás-mentes státusza - mondta Lánszki Imre ökológus, igazságügyi szakértő az MTI-nek szerdán.

Emlékeztetett: Magyarország törvényi biztosítékkal vállalta a GMO-mentességet, ez pedig előnyt jelent számára a piacon mind az Európai Unióban, mind az EU-n kívüli értékesítésnél.

A szakértő szerint a mostani GMO-szennyezés egyértelműen üzleti érdekeket takar. A továbbiakban Magyarország ugyanis már nem állíthatja, hogy GMO-mentes, be kell engednie a génmódosított fajtákat. Így kiszorulnak a piacról a magyar vetőmagok, ez pedig a magyar mezőgazdaság termelőképességét veszélyezteti - mutatott rá Lánszki Imre.

A szakember szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MgSZH) már a tavasszal tudták, hogy GMO-vetőmagok kerültek ki a termelőkhöz, de kérdéses volt, hogy milyen jogi lépések tehetők az ügyben, ezért az ügy megoldása mostanáig húzódott.

Lánszki Imre megjegyezte: nemcsak a növények esetében jelentkezett volna a GMO-szennyezés, hanem az állati termékeknél is. A hibridkukoricából előállított dara illetve liszt közvetlenül emberi fogyasztásra is alkalmas lett volna.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: az MgSzH folyamatosan vizsgálta a tudomására jutott GMO-szennyezéseket, és meghozta a szükséges intézkedéseket. A helyettes államtitkár közölte: már májusban is volt ilyen ügy.

A múlt héten került nyilvánosságra, hogy vetőmag-forgalmazókon keresztül génmódosított kukorica-vetőmag került az országba, amelyet országszerte több helyszínen is elvetettek a gazdák. Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén arról számolt be, hogy emiatt eddig 940 hektár vetést kellett megsemmisíteni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 911 044 megtekintés

Videó: 27 363 674 megtekintés

Látogatók

Összesen5117168

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh