Másfél millió euró, azaz nagyjából 400 millió forint kártérítést ítélt meg jogosnak Brüsszel abból az 1,6 millió euróból, mely igényt Magyarország támasztott. Ez annak a termelői körnek jár, akik 4849 tonna uborkát, paradicsomot, paprikát és salátát semmisítettek meg a német hasmenésjárványt követően.

Nagyjából 400 millió forint támogatást kaphatnak a magyar kertészek, akik a németországi hasmenésjárvány után kialakult piaci hisztéria miatt képtelenek voltak értékesíteni termékeiket, s azokat kivonták a piacról. Ez egyfajta kártérítés az unió részéről. Czerván György vidékfejlesztési agrárgazdaságért felelős államtitkár minderről a brüsszeli agrártanács ülését követően beszélt.

Magyarország összes kártérítési igénye 1,6 millió euró volt, ebből az Európai Bizottság ellenőrzést követően másfél milliót ismert el jogosnak. Vagyis bő 400 millió forint lesz a magyar zöldségtermelők kártalanítására fordított uniós összeg.

Brüsszelben még néhány ország igényét vitatják, illetve vizsgálják, aztán július végén lezárhatják az ügyet, s Dacian Ciolos agrárbiztos ígérete szerint a lehető legrövidebb időn belül megkezdi a pénzek utalását.

Forrás: szabadfold.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4833386

Jelenleg az oldalon

3
Online