A szüreti időszak közeledtével a katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz veszélyforrás lehet; gondatlanság, figyelmetlenség miatt minden évben több esetben történik országszerte mustgázmérgezés, amely halállal végződhet.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel azt közölte: a balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, gázérzékelő riasztóberendezés használata.

Hozzátette, tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a láng kialszik, az oxigén hiányát jelzi, ebben az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget. A gyorsaság azért is fontos, mert az oxigénhiányos állapot szédülést, hányingert, illetve mentális zavart idéz elő. Ha fizikailag képesek is volnánk elmenekülni, ezt megakadályozza a szellemi funkciók zavara.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a mérgezést elszenvedőt csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni, ugyanis az is mustgázmérgezést szenvedhet, aki társa segítségére siet. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy baleset vagy veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el.

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják mustgázmérgezéses esethez a tűzoltókat, akik sok esetben már nem tudnak segíteni. Ugyanis nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és beáll a halál - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 394 megtekintés

Videó: 48 300 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920775

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh